REKLAMA

Uniejów gotuje. Kolejne warsztaty i poszukiwania regionalnej tradycji kulinarnej

10:11, 17.11.2017 | M.K
REKLAMA
Skomentuj

16 listopada w Szkole Podstawowej w Uniejowie odbyły się drugie kulinarne warsztaty pn. „Czas na smaki – Uniejów kulinarny”. W warsztatach udział wzięło 5 par, które gotowały swoje ulubione dania. Ciekawe w projekcie jest to, że poza gotowaniem w kuchni dochodzi do międzypokoleniowej integracji. Wspólnie gotują dzieci, rodzice, ciocie i dziadkowie.

Podczas wspólnego gotowania swoje popisowe potrawy przygotowali: Oliwia Balcerzak z mamą Anną Balcerzak (zapiekanka makaronowa), Lena Kowalska z mamą Anną Pająk-Kowalską (zapiekane gołąbki z kapustą pekińską), Eliza Marosik z ciocią Mariolą Marosik (podudzie kurczaka z pomidorami i porami), Lidia Pająk z mamą Beatą Pająk (łosoś w sosie czosnkowym z warzywami), Adam Sawkiewicz z babcią Małgorzatą Bogusławską (paprykowy grzaniec).

​Celami projektu, który potrwa do czerwca 2018 roku są: integracja uczestników, budowanie tożsamości lokalnej wśród mieszkańców Uniejowa oraz odnalezienie regionalnej tradycji kulinarnej. Efektem warsztatów kulinarnych będzie książka z przepisami, które wykorzystują uczestnicy. Ponadto przy okazji projektu powstaje ciekawe opracowanie, pod roboczym hasłem "Historia kulinarna Uniejowa po II wojnie światowej". W opracowaniu znajdą się wyniki badań, które prowadzi socjolog gastronomii Bartosz Szymański. Autor badania przygląda się zmianom oraz trendom, jakie na przestrzeni lat zachodziły w Uniejowie i jego okolicach w tradycjach kulinarnych mieszkańców. "Uniejów jest bardzo niezwykłym miejscem, ze względu na to, że na przestrzeni lat znajdował się w różnych województwach. Widać tutaj wpływy poznańskie i łódzkie, wyraźne są również wpływy kuchni żydowskiej" - zdradza socjolog. Bartosz Szymański poszukując odpowiedzi, jak wyglądała kuchnia w Uniejowie rozmawia nie tylko z mieszkańcami, ale również szefami kuchni tutejszych lokali gastronomicznych.

Na zdj. Aleksandra Wołocznik z Fundacji Inicjatyw Aktywnych GoSilver oraz socjolog gastronomii - Bartosz Szymański.

Przedsięwzięcie jest realizowane przy współpracy Gminy Uniejów, Szkoły Podstawowej w Uniejowie i Fundacji Inicjatyw Aktywnych GoSilver. 

[ZT]1077[/ZT]

 

(M.K)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© uniejow.net.pl | Prawa zastrzeżone | 2017