Zamknij
REKLAMA

Gotowanie, degustacje i promocja produktów lokalnych z gośćmi z Włoch i Węgier

13:47, 15.04.2018 | M.K
REKLAMA
Skomentuj
Pokazy kulinarne w wykonaniu Alessandro Ceci i Adama Kozaneckiego.

13 i 14 kwietnia 2018 roku w Domu Pracy Twórczej w Uniejowie odbyły się szkolenia i konferencje, które przygotowano przy okazji "V Uniejowskiego Festiwalu Smaków". Podczas wydarzenia swoje pokazy kulinarne mieli: finalista MasterChefa Adam Kozanecki i Alessandro Ceci, który przygotowywał oryginalną, włoską pizzę.

W przeddzień festiwalu rozpoczął się dwudniowy cykl spotkań, podczas którego można było wziąć udział w specjalnych szkoleniach, prezentacjach i warsztatach kulinarnych. Podczas wydarzenia o produktach lokalnych mówili gospodarze oraz przedstawiciele gości z Węgier i Włoch. O pierwszym lokalnym produkcie spożywczym opartym na wodzie geotermalnej, czyli Ogórku Termalnym z Uniejowa opowiadał Ryszard Kaliński z Geotermii Uniejów. Podczas prezentacji mówiono o współpracy uniejowskiej geotermii z instytucjami naukowymi i badawczymi oraz partnerami biznesowym, a także promocji produktów lokalnych.


Na zdj. pokaz kulinarny Adama Kozaneckiego.


Na zdj. relacja na żywo z wydarzenia w jednej ze stacji TV.

Produkty lokalne z Włoch przybliżył  Fausto Sabellico, który reprezentuje  miasto partnerskie Uniejowa - Alatri. Z kolei produkty lokalne w gospodarce regionu Mórahalom na Węgrzech omówił Csaba Csonka.
W piątkowym programie znalazł się także wykład współtwórczyni Uniejowskiego Festiwalu Smaków - Karoliny Smętkiewicz z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, która mówiła m.in. o produktach lokalnych i ich wpływie na rozwój handlu i przedsiębiorczości.


Na zdj. Karolina Smętkiewicz.

Ostatnią częścią spotkania, podczas pierwszego dnia wydarzenia był pokaz kulinarny w wykonaniu Adama Kozaneckiego, uniejowianina i finalisty programu kulinarnego MasterChef. W trakcie swojego pokazu Adam przygotował i poczęstował uczestników trzema daniami. W przygotowaniu dwóch z nich wykorzystano uniejowski produkt lokalny, czyli "Ogórek Termalny z Uniejowa". Były to: tatar wołowy oraz zupa ogórkowa na ogórkach termalnych z dodatkiem chrzanu. Trzecią propozycją były grillowane cukinie z sosem miętowym. 
Kolejny występ kulinarny w wydaniu Adama Kozaneckiego rozpoczął drugi dzień konferencji „Budowa marki i promocja produktu lokalnego”. Podczas sobotnich prezentacji wystąpił także Alessandro Ceci, zdobywca Pucharu Świata w pieczeniu pizzy, posiadacz rekordu Guinnessa, który przygotował dla uczestników oryginalną, włoską pizzę. Włoski mistrz zdradził recepturę na idealną pizzę, podkreślając wysoką temperaturę w jakiej powinna być  ona pieczona.
Adam Kozanecki i Alessandro Ceci po swoich pokazach wyruszyli do trzynastu lokali gastronomicznych w Uniejowie, które biorą udział w "V Uniejowskim Festiwalu Smaków".Jako eksperci kulinarni zasilili grono komisji konkursowej, która wybierze najlepsze dania główne i desery.
 

(M.K)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© uniejow.net.pl | Prawa zastrzeżone