Zamknij

Lilie Smakosza rozdane. Zobacz, które potrawy wygrały

08:36, 18.04.2018 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14:57, 23.04.2018
Skomentuj Na zdjęciu Laureaci komisji konkursowej w kategorii Desery. Na zdjęciu Laureaci komisji konkursowej w kategorii Desery.

17 kwietnia 2018 roku w Domu Pracy Twórczej odbyło się uroczyste wręczenie "Lilii Smakosza", nagród przyznawanych w ramach "V Uniejowskiego Festiwalu Smaków". W festiwalowej zabawie wzięło udział 13 restauracji, które przygotowały 19 konkursowych dań.

Nagrody wręczył burmistrz Uniejowa Józef Kaczmarek, Karolina Smętkiewicz - członek komisji konkursowej, Andrzej Szoszkiewicz z firmy Smartlink oraz prof. Bogusław Sawicki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Podczas uroczystości obecni byli właściciele, szefowie kuchni zwycięskich restauracji oraz członkowie Klubu Laureatów "Polska Pięknieje". Po wręczeniu nagród zebrani goście mogli spróbować nagrodzonych dań z kilku uniejowskich lokali gastronomicznych.


Na zdj. od lewej Adrian Jatczak, Halina Szulc, Anna Jaworska i Mikołaj Shvets z Restauracji Herbowa na Zamku.

Do rywalizacji w tej edycji konkursu stanęło 13 lokali, które przygotowały 12 dań głównych z ogórkiem termalnym oraz 7 deserów z miodem pszczelim. To właśnie te dwa produkty wystąpiły w roli głównej podczas tegorocznego festiwalu smaków. Komisja konkursowa obradowała w pięcioosobowym składzie: Adam Kozanecki - przewodniczący jury, Alessandro Ceci -wiceprzewodniczący, Ryszard Kaliński z Geotermii Uniejów, Karolina Smętkiewicz z Urzędu Miasta w Uniejowie, Attila Pinter - gość z Węgier. 

Swoje zdanie mieli również "degustatorzy", którzy w ciągu weekendu zaopatrzyli się w paszport degustatora i zgodnie z regulaminem zabawy wzięli udział w degustacjach. 

"W tegorocznym Festiwalu Smaków komisja konkursowa oceniając potrawy brała pod uwagę kompozycję wszystkich składników, obecność ogórka termalnego w daniach głównych i miodu pszczelego w deserach. To było podstawowe kryterium, oczywiście braliśmy pod uwagę walory smakowe i estetyczne potraw - sposób przygotowania, dekoracje, nakład pracy własnej i kreatywność w przygotowaniu dań. Musimy przyznać, że w każdej potrawie festiwalowej widać było zaangażowanie, pomysłowość i starania restauratorów" - powiedziała członek jury Karolina Smętkiewicz. 

W ocenie jury w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:
1.Restauracja Parkowa w Uzdrowisku Uniejów Park „Ogórkowa chrestomatia”
2.Karczma w Zagrodzie Młynarskiej „Roladki z kaczki zagrodowej”
3.Restauracja Kasztelańska w Hotelu & Spa**** Kasztel Uniejów „ Filet z pstrąga z puree selerowym i espumą z ogórka termalnego”

W kategorii Desery komisja wytypowała następujących zwycięzców:
1.Restauracja Herbowa na Zamku „Miłość na Zamku”
2.Restauracja Zorbas „Ciasto miodowo-orzechowe z ulicy Bogumiła”
3.Gościniec nad Wartą „Uniejowski miodownik”

Głosami Degustatorów w kategorii Dania Głównego zwyciężyli:
1. Restauracja Herbowa na Zamku „Fantazja Białej Damy”
2. Gościniec nad Wartą „Chrupiące placuszki z ogórkiem z uniejowskiej solanki”
3. Restauracja Zorbas  „Dziczyzna w borowikach z ogórkiem termalnym” 

Głosami Degustatorów w kategorii Deseru zwyciężyli:
1. Restauracja Herbowa na Zamku „Miłość na Zamku”
2. Restauracja Kasztelańska w Hotelu & Spa**** Kasztel Uniejów „Dekonstrukcja miodowej szarlotki” 
3. Restauracja Zorbas  „Ciasto miodowo-orzechowe z ulicy Bogumiła”

(artykuł sponsorowany)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%