Zamknij
REKLAMA

Potrawy z pokrzywy i dziczyzny. Tak wyglądały kolejne warsztaty kulinarne

09:13, 15.05.2018 | M.K
REKLAMA
Skomentuj
Na zdj. uczestnicy warsztatów w Zagrodzie Młynarskiej.

Kolejne już warsztaty kulinarne „Czas na Smaki – Uniejów kulinarny”  odbyły się 14 maja 2018 roku w Zagrodzie Młynarskiej.  Tym razem uczestnicy pod okiem doświadczonych kucharzy gotowali m.in. dania z pokrzywy, raków i dziczyzny.

Organizatorem warsztatów jest Fundacja Inicjatyw Aktywnych Go Silver, Szkoła Podstawowa w Uniejowie oraz Urząd Miasta w Uniejowie. Podczas zajęć organizowanych w uniejowskich restauracjach, w których uczestniczą uczniowie szkoły podstawowej przygotowywane są potrawy z dziczyzny oraz inne dania, które są próbą odnalezienia lokalnych tradycji kulinarnych.


Na zdj. kierownik Zagrody Młynarskiej - Ireneusz Stańczyk, który demonstrował młodym uczestnikom metodę gotowania potraw - sous-vide.

We wczorajszych warsztatach udział wzięło pięcioro uczniów, którzy gotowali wspólnie z kucharzami - Elżbietą Rosparą oraz kierownikiem Zagrody Młynarskiej - Ireneuszem Stańczykiem.

Tym razem gotowano zupę szczawiową z pokrzywą, szyjkami rakowymi i jajkami przepiórki, sałatkę z kaczką przygotowywaną metodą sous-vide, comber z sarny, lemoniadę z jagód oraz lody z rabarbarem. 


Na zdj. jedna z potraw - sałatka z kaczką.

(M.K)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© uniejow.net.pl | Prawa zastrzeżone