Zamknij

Festiwal Smaków za nami. Wkrótce dowiemy się, które dania smakowały najbardziej

10:40, 16.04.2018 M.K Aktualizacja: 08:48, 17.04.2018
Skomentuj Na zdj. komisja konkursowa podczas oceny dań. Na zdj. komisja konkursowa podczas oceny dań.

Kolejna edycja akcji degustacyjnej pod hasłem „Smakowite spacery po Uniejowie”, która odbyła się w ramach V Uniejowskiego Festiwalu Smaków cieszyła się dużym zainteresowaniem, co widoczne było w miniony weekend w restauracjach biorących udział w konkursie. Do rywalizacji stanęło 13 lokali, które przygotowały 12 dań głównych z ogórkiem termalnym oraz 7 deserów z miodem pszczelim. 

To właśnie te dwa produkty wystąpiły w roli głównej podczas tegorocznego festiwalu smaków. Dwa lata temu restauratorzy przygotowywali dania z serem kozim, w ubiegłym roku dania główne z wykorzystaniem ryb słodkowodnych, a desery na bazie warzyw i owoców. Motyw przewodni pojawił się na festiwalu dwa lata temu, od tego czasu kucharze z uniejowskich lokali, którzy biorą udział w konkursie przygotowują potrawy z produktami wskazanymi przez organizatorów.


W tym roku dania konkursowe powstały z użyciem dwóch produktów - "Ogórka Termalnego z Uniejowa" i lokalnych miodów.

Tegoroczna komisja konkursowa obradowała w pięcioosobowym składzie: Adam Kozanecki - przewodniczący jury, Alessandro Ceci -wiceprzewodniczący, Ryszard Kaliński z Geotermii Uniejów, Karolina Smętkiewicz z Urzędu Miasta w Uniejowie, Attila Pinter - gość z Węgier.

,,Udział w Festiwalu Smaków integruje i inspiruje tutejszych restauratorów, daje równe szanse promocji obiektów gastronomicznych, stwarza atmosferę kreatywnej i zdrowej rywalizacji na polu oferty kulinarnej" - tłumaczą ideę konkursu organizatorzy. ,,Celem Uniejowskiego Festiwalu Smaków jest promocja lokalnych produktów oraz kuchni regionalnej i tradycji z nią związanych. Festiwal inspiruje miejscowych restauratorów i kucharzy , a także mieszkańców do odkrywania i wprowadzania do swojego jadłospisu rodzimych produktów, tradycji i przepisów kulinarnych typowych dla naszego regionu".


Od lewej - Karolina Smętkiewicz i Karolina Szelągowska z UM w Uniejowie, Gabriela Lacelt z Pizzeria PICO BELLO, Adam Kozanecki - przewodniczący Jury.


Na zdj. degustacja dań festiwalowych w Zagrodzie Młynarskiej.

Konkursowe jury musiało skosztować 19 festiwalowych propozycji, z których wybierze najlepsze i nagrodzi ich autorów "Liliami Smakosza". Laureatami „Lilii Smakosza” poprzednich edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków były restauracje: Zorbas (2015 r.) i Parkowa w Uzdrowisku Uniejów Park (2016 r.). W 2017 r. „Lilię Smakosza” przyznano aż 4 restauracjom, w kategorii danie główne: Termalnej bistro&cafe (nagroda Komisji Konkursowej), Herbowej na Zamku (nagroda Degustatorów), zaś w kategorii desery: Trattorii na Zamku (nagroda Komisji Konkursowej) i Restauracji Zorbas (nagroda Degustatorów).
Swoje zdanie mają również wszyscy ci, którzy w ciągu weekendu zaopatrzyli się w paszport degustatora i zgodnie z regulaminem zabawy wzięli udział w degustacjach. Aby głos był ważny należało spróbować i ocenić co najmniej 6 z 12 dań głównych i co najmniej 4 z 7 deserów. Wszyscy, którzy spełnili ten warunek i wrzucili swoje paszporty do urn wezmą udział w losowaniu atrakcyjnych nagród.

Wyniki jury konkursowego oraz degustatorów podamy na naszym portalu już wkrótce.

Członkowie Jury - od lewej Ryszard Kaliński z Geotermii Uniejów i Alessandro Ceci - zdobywca Pucharu Świata w pieczeniu pizzy.

[ZT]1384[/ZT]

 

(M.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%