19 dań powinni zdegustować wszyscy ci, którzy chcą spróbować każdej z festiwalowych potraw przygotowanych na "V Uniejowski Festiwal Smaków". W tym roku we wszystkich trzynastu restauracjach biorących udział w zabawie w roli głównej wystąpią: Ogórek Termalny z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek.
W tegorocznej edycji tej ciekawej inicjatywy będzie można skosztować 12 dań głównych z ogórkiem termalnym oraz 7 deserów z miodem pszczelim. Będą to porcje degustacyjne w cenie 5-6 zł oraz wadze100-120 g.
Zobacz listę restauracji i potraw, które biorą udział w tegorocznym festiwalu.(PDF)
Udział w akcji to znakomita szansa spróbowania wielu potraw w kilkunastu różnych lokalach, zagłosowania na najlepsze potrawy ale również wygrania atrakcyjnych nagród. Degustacje potrwają w sobotę w godz. 12:00-20:00, a w niedzielę od 11:00 do 18:00.
W trakcie festiwalu należy zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora. Zbierając do tego dokumentu pieczątki potwierdzające skosztowanie danej potrawy, można wziąć udział w smakowitej zabawie. Pamiętajmy, że 1 zamówiona potrawa = 1 pieczątka. Głosując na najsmaczniejsze dania i desery sprawiamy, że dana restauracja ma szansę zdobyć nagrodę „Lilia Smakosza” i tytuł „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2018”, a samemu można wylosować atrakcyjne nagrody. Aby głos był ważny (i wziął udział w losowaniu nagród) należy spróbować i ocenić co najmniej 6 z 12 dań głównych i co najmniej 4 z 7 deserów - wyjaśniają organizatorzy festiwalu.
Fot. z poprzedniej edycji festiwalu. Na zdj. po lewej Carlos González Tejera - juror oraz Gabriela Lacelt (Pizzeria "Pico Bello") z "Sielskim deserem Uniejowian", który zajął II miejsce jury na deser w IV Uniejowskim Festiwalu Smaków 2017.
Paszporty Degustatora z mapką orientacyjną oraz urny do głosowania będą dostępne w sobotę i niedzielę w każdej restauracji festiwalowej, Punkcie Informacji „Term Uniejów” na basenach oraz w recepcjach hoteli: Domu Pracy Twórczej, Zamku i Zagrody Młynarskiej.
Kulinarne atrakcje już w piątek!
W tym roku wśród ekspertów kulinarnych na restauracyjnym szlaku można będzie spotkać pochodzącego z Uniejowa finalistę Masterchefa - Adama Kozaneckiego oraz Alessandro Ceci – Maestro, który zdobył puchar świata w konkursie pieczenia pizzy. Obu panów będzie można spotkać już w piątek i sobotę podczas szkoleń, warsztatów i pokazów kulinarnych, które będą się odbywały w Domu Pracy Twórczej. Piątkowe wydarzenie kierowane jest głównie do restauratorów, hotelarzy, przedsiębiorców, rolników, przetwórców spożywczych, producentów żywności, osób bezrobotnych oraz wszystkich osób zainteresowanych mieszkańców gminy Uniejów.
Chętni do udziału w spotkaniach mogę zapisywać się do czwartku 12 kwietnia w Urzędzie Miasta w Uniejowie (dział promocji) -pod nr tel. 63 288 97 53 / 87 lub mailowo: [email protected]. Więcej szczegółów dotyczących warsztatów oraz szczegółowy harmonogram można znaleźć na stronie organizatora.
[ZT]1245[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz