Zamknij

VI Uniejowski Festiwal Smaków -Co zjemy w weekend?

07:23, 26.03.2019 materiał partnera Aktualizacja: 18:25, 12.04.2019
Skomentuj

W najbliższym czasie Uniejów już po raz szósty z rzędu zamieni się w raj dla poszukiwaczy dobrego jedzenia i zaprezentuje się prawdziwą niezwykłością smaków i zapachów.

W weekend 13-14 kwietnia wystartuje bowiem wyczekiwane przez cały rok wydarzenie kulinarne – VI Uniejowski Festiwal Smaków. Te dwa wiosenne dni przeniosą nas w prawdziwie kulinarną podróż i będą świetną okazją, by delektować się smakiem festiwalowych potraw w tutejszych restauracjach. W sobotę (13.04.) w godzinach 12.00-20.00 oraz w niedzielę (14.04.) od 12.00 do 18.00 trwać będzie akcja degustacyjna pod hasłem „Smakowite spacery po Uniejowie”.

Udział w Festiwalu Smaków integruje i inspiruje tutejszych restauratorów, daje równe szanse promocji obiektów gastronomicznych, stwarza atmosferę kreatywnej i zdrowej rywalizacji na polu oferty kulinarnej. To wyjątkowa impreza, odbywająca się z udziałem regionalnych producentów oraz lokalnych i tradycyjnych specjałów.

Wcześniejsze edycje festiwalu proponowały już potrawy z sera koziego, były też ryby słodkowodne, warzywa i owoce. W roku ubiegłym postawiliśmy na Ogórka Termalnego z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek.

W tegorocznej odsłonie Festiwalu udział weźmie aż 14 restauracji. Zaprezentują one dania oparte na połączeniu prostoty i oryginalności. W daniach głównych królować będą ziemniaki, a w deserach jabłka. Wszystkiete produkty pochodzić będą prosto od lokalnych producentów. Dania dostępne będą w wielkości porcji degustacyjnej (100-120 g) i  kosztować będą 5 lub 6 zł.

Kwietniowy weekend zapowiada się wyśmienicie! Oto czym kusić nas będą festiwalowe restauracje...

1. Gościniec „Nad Wartą”, ul. Sienkiewicza 137


Danie główne: „Uniejowski ziemniak w mundurku”

Ziemniaczki w mundurkach, zapiekane z farszem na bazie gęsich podrobów, podawane z gęstą śmietanką. 6zł (120 g)


Deser: „Szarlotka z nadwarciańskich sadów”

Specjalność szefowej kuchni Gościńca „Nad Wartą”. Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, przełożone dużą ilością musu jabłkowego na bazie owoców z uniejowskich sadów. 6 zł (120 g)

 

2. Hotel Uniejów **** ecoActive&Spa – Restauracja LaRegina, ul. Bł. Bogumiła 32


Danie główne: „Kugel ziemniaczany”

Kugel ziemniaczany z boczkiem, ogórek uniejowski z koperkiem, chips z puree ziemniaczanego , twarożek z musztardą francuską. 6 zł (120 g)


Deser: „Kompresowane jabłko”

Kompresowane jabłko z poziomkami, kruszonka z pieczonej białej czekolady, lody jabłkowo-śmietankowe, szkło jadalne, oliwa dyniowa, chips jabłko. 6 zł (120 g)

 

3. Hotel & Spa**** Kasztel Uniejów, Restauracja Kasztelańska, ul. Zamkowa 6

Danie główne: „Puree z uniejowskich ziemniaków z chipsem z bekonu”
Puree ziemniaczano – selerowe na sosie cytrynowym z grillowaną sałatą rzymską i chipsem z bekonu. 6 zł (120 g)


Deser: Sambuk z uniejowskich jabłek”

Mus z pieczonego jabłka z uniejowskiego ogrodu w asyście migdałów i cynamonu. 5 zł (100 g)

 

4. Hotel*** Browar Wiatr, ul. Dąbska 49


Danie główne: „Faszerowany ziemniak z ogniska”

Młode ziemniaki z ogniska, podwędzany twaróg uniejowski, casserole, pstrąg wędzony na ciepło, chips z ziemniaka, oliwa truflowa. 6 zł (120 g)


Deser: „Terrina jabłkowa”

Terrina jabłkowa, parfait z kopru włoskiego, financier cynamonowy, jogurt, sos limonkowo-jabłkowy ze złotem, beza jogurtowa, puree z jabłka granny smith, puder z buraka ćwikłowego. 6 zł (120 g)

 

5. Karczma w Zagrodzie Młynarskiej, ul. abp. Jakuba Świnki 1


Danie główne: „Kartacze z Zagrody”

Kartacze ziemniaczane z mięsem na kapuście kiszonej zasmażanej. 6 zł (120 g)


Deser: „Jabłko z uniejowskim miodem w cieście”

Jabłko skąpane w miodzie lipowym, zapieczone w cieście francuskim, przyprawione cynamonem. 6 zł (120 g)

 

6. Pierogarnia pod 30-ką, ul. Bł. Bogumiła 30


Danie główne: „Placuszki od Rejenta z Uniejowa”

Placuszki ziemniaczane w niecodziennej odsłonie, podawane na słodko z powidłami śliwkowymi. 6 zł (120 g)


Deser: „Nadwarciańskie krążki”

Zapiekane krążki jabłek, ukryte w delikatnie chrupiącym cieście. 6 zł (120 g)

 

7. Pizzeria Pico Bello, ul. Sienkiewicza 18 a


Danie główne: „Ziemniak po uniejowsku”

Delikatne kotleciki z czosnkiem, od uniejowskiego rolnika. Smak ziemniaków wzbogacać będzie sos z leśnych grzybów oraz żółta fasola z pietruszką. 5 zł (120 g)


Deser: „Płonące naleśniki z jabłkiem”

Puszyste naleśniki z prażonymi jabłkami, oblane czekoladą, flambirowane na Państwa oczach. 5 zł (120 g)

 

8. Restauracja Herbowa, ul. Zamkowa 2


Danie główne: „Rycerskie doznanie”

Ziemniaczany devolay z jajkiem przepiórczym z sosem tatarskim na bazie ogórka termalnego. 6 zł (120 g)


Deser: „Legendarna pokusa”

Słodka kula z musem jabłkowym na szarlotkowym biszkopcie, w towarzystwie sorbetu i karmelizowanego jabłka. 6 zł (120 g)

 

9. Restauracja Wabik, ul. Dąbska 5 oraz Zieleń 17 A


Danie główne: „Placki ziemniaczane z sosem grzybowym”

Głównym składnikiem są starte na tarce surowe ziemniaki od okolicznych dostawców, z dodatkiem przypraw, podawane z sosem grzybowym z leśnych grzybów. 6 zł (120 g)


Deser: „Szarlotka na ciepło”

Szarlotka z chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością jabłek. 6 zł (120 g)

 

10. Restauracja Zorbas, ul Bł. Bogumiła 9


Danie główne: „Pierś w borowikach”

Pierś z kurczaka w sosie borowikowo-śmietanowym, podawana z pieczonymi ziemniakami oraz buraczkami. 6 zł (120 g)


Deser: „Nadwarciański przysmak jabłkowy”

Prażone jabłka z cynamonem, przekładane bitą śmietaną z serem mascarpone. Górna warstwa składa się z musu malinowego oraz pokruszonych biszkoptów. 5 zł (120 g)

 

11. Gospoda pod Brzozami, ul. Dąbska 26


Danie główne: „Gołąbek ziemniaczany z sosem pomidorowym i chipsem z bekonu”
Kapusta włoska nadziewana farszem z ziemniaków i bekonu, polana sosem pomidorowym, serwowana z chipsem z bekonu. 5 zł (120 g)

 

12. Klub Nautilus w Termach Uniejów, ul. Zamkowa 3/5


Danie główne: „Zapiekanka ziemniaczana”

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i cukinią, podawana na ciepło. 5 zł (120 g)

 

13. Pizzeria – Restauracja Twister, ul. Rynek 9


Danie główne: „ Kartacz termalny”

Kartacz z regionalnych ziemniaków, nadziewany farszem mięsnym w sosie grzybowym. 6 zł (120 g)

 

14. Restauracja Parkowa w Uzdrowisku Uniejów Park, ul. Zamkowa 7


Danie główne: „Duet doskonały”

Faszerowana rolada ziemniaczana, podawana z kapustą zasmażaną i sosem. 6 zł (120 g)

 

Dania przedstawione na zdjęciach i ich opisy prezentują się znakomicie i nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że każdy, kto przyłączy się do festiwalu, delektować się będzie smakiem najbardziej wybornych potraw.

Zasady VI Festiwalu Smaków pozostają bez zmian. W trakcie jego trwania należy zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora. Będą one dostępne w sobotę i niedzielę w każdej restauracji uczestniczącej w Festiwalu Smaków 2019, w Punkcie Informacji „Term Uniejów” na basenach oraz w recepcjach hoteli: Domu Pracy Twórczej, Zamku i Zagrody Młynarskiej.

Za zamówioną w restauracji potrawę festiwalową Degustator otrzyma pieczątkę potwierdzającą skosztowanie dania. Pamiętać należy, że 1 zamówiona potrawa to 1 pieczątka. Aby oddać ważny głos, a tym samym wziąć udział w losowaniu nagród, trzeba spróbować i ocenić co najmniej 6 z 14 dań głównych i co najmniej 4 spośród 10 deserów.

Głosując na najsmaczniejsze potrawy dajemy restauracjom szansę na otrzymanie tytułu „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2019” oraz zdobycie nagrody, jaką jest „Lilia Smakosza”.

Dania których restauracji zachwycą podniebienia Degustatorów tym razem? O tym przekonamy się już niebawem…

Pliki do pobrania:

Lista i mapa restauracji

Regulamin dla degustatorów
Paszport degustatora wzór

materiał partnera

(materiał partnera)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(4)

SmakoszSmakosz

1 0

Świetna ta impreza. Co roku przyjeżdżamy z Łodzi i kosztujemy w lokalach jedzonko. Fajne dania się szykują w tym roku 16:28, 27.03.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

Mokry WillyMokry Willy

2 0

Hotel***Browar Wiatr wizualnie w tym roku deklasuje wszystkich.Zapowiada sie ciekawie i smacznie. Ciekawe czy bedzie smacznie:)
nie mozemy sie doczekac 01:08, 28.03.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

gośćgość

0 0

parę dań na prawdę super pomysł. Pyrka to świetny produkt :D 10:31, 02.04.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

JohnyJohny

0 0

Dlaczego Restauracja Parkowa nie wystawiła deseru???Miałem nadzięję,że deser też wystawią a tak nie będę się fatygował żeby spróbować tylko jedną potrawę festiwalową u nich... 11:21, 13.04.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%