Zamknij

Uniejów już w piątek rozpoczął Festiwal Smaków. Dzisiaj czas na degustacje

08:57, 13.04.2019 M.K Aktualizacja: 08:50, 14.04.2019
Skomentuj Fot. Michał Kubacki Fot. Michał Kubacki

Dzisiaj i jutro w Uniejowie odbywa się kolejna edycja akcji degustacyjnej w ramach Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Już szósty raz można próbować dań głównych i deserów serwowanych przez uniejowskie lokale gastronomiczne. W piątek w Domu Pracy Twórczej można było skosztować kuchni finalisty programu Masterchef Adama Kozaneckiego, włoskich przysmaków i regionalnych smakołyków z Kaszub.

Szkolenia, pokazy i prezentacje odbyły się w przeddzień Festiwalu Smaków w Uniejowie, w piątek, 12 kwietnia. Były one skierowane do przedsiębiorców z terenu gminy Uniejów oraz gości z miast partnerskich - włoskiego Alatri i węgierskiego Mórahalom. Obecni byli także członkowie klubu "Polska Pięknieje", przebywający w Uniejowie.

W ramach programu piątkowego wydarzenia odbyły się prezentacje, przedstawione przez gości z miast partnerskich Uniejowa - węgierskiego Mórahalom i włoskiego Alatri.

Csaba Csonka - członek samorządu węgierskiego Mórahalom, które jest partnerem Uniejowa od 2009 roku.

0

Podczas konferencji prezentację nt. produktów lokalnych opartych na wodzie geotermalnej z Uniejowa przedstawił Jacek Kurpik, prezes Geotermii Uniejów, który zaprezentował także nowości na uniejowskiej solance, czyli barszcz z buraków i żurek, które już wkrótce trafią do sprzedaży.

Prezentacje na temat produktów regionalnych mieli również - Jacek Thiel (Kuchnia kaszubska i produkty regionalne z Kaszub), Barbara Pilawa-Kraus (produkty regionalne i kuchnia z Podkarpacia) oraz dr Karolina Smętkiewicz – produkty regionalne (systemy jakości i certyfikacji, promocja oraz ich znaczenie dla rozwoju regionu).


Na zdjęciu od lewej goście z Włoch -  Fausto Sabellico,burmistrz miasta Alatri Giuseppe Morini i Dyrektor Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce - Marek Prawda.

Podczas wydarzenia odbyło się także spotkanie i degustacja potraw przygotowanych przez uniejowianina, finalistę programu Masterchef - Adama Kozaneckiego. Przygotował on pastę z rzodkiewką, łososiem i koprem, sałatkę z kaszą, fetą, burakiem i papryką oraz kardamonowo-imbirowy cramble z jabłek.

Na stoiskach gości z Włoskiego Alatri można było degustować m.in. znakomite sery, oliwki i domowe ciastka, a na stoisku Ośrodka Garncarskiego Medynia z poiwiatu łańcuckiego spróbować miodu z buraka, proziaków, sera smażonego czy jagodzianek.

Z kolei w sobotę i niedzielę od godziny 12 będzie można wziąć udział w 6 edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Do rywalizacji stanęło 14 lokali, które przygotowały dania z ziemniakiem w roli głównej oraz desery z jabłkami.
Wszystkie dania konkursowe oraz listę lokali gastronomicznych biorących udział w zabawie można znaleźć w artykule poniżej.

[ZT]1948[/ZT]

 

(M.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%