Zamknij

Droga owoców i warzyw od zbiorów do opakowań

15:57, 26.04.2019 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 15:58, 26.04.2019

Zanim owoce i warzywa trafią na sklepowe półki w postaci surowej, przetworzonej, zasuszonej lub zamrożonej, przechodzą szereg procesów, niezbędny do ich prawidłowego przechowywania i transportu. Zebrane z pól lub szklarni muszą najpierw zostać umyte, wysuszone i posegregowane, zanim zostaną zamrożone lub zapakowane i wysłane w dalszą drogę. Na każdym z tych etapów w pracy pomagają przesiewacze i podajniki wibracyjne. 

Odziemianie

Warzywa okopowe, takie jak marchew, pietruszka, pasternak, czy burak czerwony trafiają do sortowni oblepione piaskiem lub ziemią. Muszą zatem trafić do odziemiacza bębnowego, który wprawia je w ruch rotacyjny. Dzięki temu ocierają się nawzajem z brudu, który spada dolnym wysypem urządzenia i może być stamtąd wygodnie odprowadzony, a warzywa są oczyszczone i gotowe do kolejnego etapu.

Usuwanie nadmiaru wody

Pozbawione piasku oraz ziemi owoce i warzywa są następnie myte. Nie można jednak pozwolić, by pozostawały zbyt mokre, zwłaszcza przed mrożeniem, dlatego stosuje się wibracyjne wygubiacze wody. Surowce umieszczone na zasypie przesuwają się pod wpływem wibracji w kierunku wysypu i tracą nadmiar wilgoci, a dodatkowo są jeszcze osuszane wentylatorem. Oddzielony w ten sposób płyn przemieszcza się do pojemnika, a warzywa i owoce pozostają prawie suche. 

Usuwanie nadmiaru lodu

Zamrożone warzywa i owoce, takie jak brokuły, buraki, cebule, fasola, groszek, grzyby, jabłka, jagody, kalafiory, kukurydza, maliny, marchew, ogórki, orzeszki, papryka, pomidory, por, porzeczki, rabarbar, seler, truskawki i wiśnie muszą przed spakowaniem zawierać jak najmniej pokrywy lodowej. Podajnik wibracyjny do sortera z wentylatorem osuszającym działa podobnie do wygubiacza wody, jednak zamiast płynu pomaga pozbyć się z surowców nadmiaru szronu. Oddzielona dzięki niemu woda i drobiny lodu są kierowane do pojemnika, a gotowy produkt można wsypywać do opakowań.

Sortowanie

Owoce i warzywa muszą mieć odpowiednią wielkość do celu, któremu są przeznaczone. W segregacji pomaga przesiewacz wibracyjny, którego pokład sitowy oddziela surowce właściwej wielkości od tych zbyt małych. Frakcja duża przemieszcza się do wysypu i jest kierowana w dalszą drogę produkcyjną, a mniejsza zostaje przeniesiona do podstawionego zasobnika. 

Oddzielanie

Przy mechanicznym zbiorze takich warzyw, jak na przykład fasola, często zdarza się, że strączki nie są oddzielone od kiści. Wyłapywacz strąków fasoli radzi sobie z tym problemem dzięki specjalnym hakom, które odseparowują pojedyncze strączki od kiści i kierują je na oddzielne przenośniki.

Przemieszczanie

Niezależnie od ilości etapów, które muszą przejść surowce, ich transportem od jednego urządzenia do drugiego zajmują się niezawodne podajniki wibracyjne. Pierwsza część ich pokładu to blacha z przetłoczeniami, która rozprowadza produkt równomiernie na całej szerokości maszyny. Zamrożone owoce i warzywa, dzięki wibracjom podajnika zostają dodatkowo oczyszczone ze szronu przed wprowadzeniem do sortera, co sprawia, że jego skuteczność jest znacznie większa. 

Warzywa i owoce w swojej drodze od zbioru do gotowego produktu przechodzą szereg procesów przygotowawczych. Na każdym z tych etapów pomocne będą urządzenia od firmy MEGA Sp. z o. o., dostosowane na zamówienie do indywidualnych potrzeb przetwórców

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%