Zamknij

Pierwsze międzypokoleniowe gotowanie za nami. Co ugotowano?

08:26, 13.10.2017 M.K
Skomentuj

Pierwsze "Międzypokoleniowe warsztaty kulinarne" odbyły się w czwartkowe popołudnie 12 października 2017 roku w Szkole Podstawowej w Uniejowie. W inauguracyjnych warsztatach udział wzięło 5 par, które przygotowały swoje popisowe dania.

Warsztaty kulinarne będą odbywać się raz w miesiącu i potrwają do czerwca 2018 r. Pomimo, że na liście uczestników jest zapisanych już ponad 30 chętnych, wciąż można zgłaszać chęć uczestnictwa w kulinarnej zabawie. Warto podkreślić, że organizatorzy zapewniają zwrot kosztów poniesionych na zakup produktów wykorzystywanych podczas warsztatów.

Na zdj. od lewej  Aleksandra Wołocznik - koordynator Warsztatów i Małgorzata Komajda -Dyrektor Szkoły Podstawowej w Uniejowie.

Jak mówią organizatorzy, planowane jest 10 warsztatów, podczas których gotować będą uczniowie uniejowskiej szkoły oraz ich bliscy. Do konkursu mogą przystąpić pary składające się z ucznia oraz jego krewnego (rodzic, babcia, dziadek, ciocia, wujek itp.). 

"Warsztaty w Uniejowie to druga taka inicjatywa naszej fundacji. Pierwsze warsztaty organizowaliśmy w niewielkiej podwarszawskiej gminie Nasielsk i okazały się one dużym sukcesem, a dzięki współpracy z gminą Uniejów możemy dzisiaj gotować  w Uniejowie. Obu stronom zależało na tym, żeby były to warsztaty międzypokoleniowe, a ich efektem będzie książka z przepisami, które wykorzystują uczestnicy. Wiosną planujemy także zorganizowanie dwóch warsztatów z uniejowskimi restauratorami"- powiedziała Prezes Zarządu Fundacji Inicjatyw Aktywnych Go Silver  Aleksandra Wołocznik.

Każda z par biorących udział w czwartkowych warsztatach przygotowała danie według zgłoszonego wcześniej przepisu. Podczas pierwszego spotkania swoje kulinarne umiejętności pokazali: Mateusz Jach, który gotował z mamą Anną Jach (placki ziemniaczane z polędwiczką w sosie grzybowym), Oliwia Kwiatkowska wraz z mamą Anną Kwiatkowską (sałatka ryżowa-warstwowa), Igor Łukasik, który gotował z mamą Iloną Galoch (makaron z kurczakiem i szpinakiem), Klaudia Sibińska gotująca z ciocią Małgorzatą Sibińską (chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą) i Aleksandra Trojanowska gotująca z mamą Małgorzatą Sekurą (naleśniki z dżemem i deser owocowy).

Drugie warsztaty, podczas których gotować będą kolejni uczniowie wraz z bliskimi, odbędą się 16 listopada. Jak powiedziała jedna z uczestniczek pierwszych warsztatów: „Warto było dać się namówić córce i przyjść tutaj, by spędzić czas na wspólnym gotowaniu. To wspaniała zabawa i okazja do spędzenia czasu z dala od telewizora i komputera.”

Organizatorem warsztatów jest Fundacja Inicjatyw Aktywnych Go Silver, Szkoła Podstawowa w Uniejowie oraz Urząd Gminy w Uniejowie

(M.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%