Pierwsze "Międzypokoleniowe warsztaty kulinarne" odbyły się w czwartkowe popołudnie 12 października 2017 roku w Szkole Podstawowej w Uniejowie. W inauguracyjnych warsztatach udział wzięło 5 par, które przygotowały swoje popisowe dania.
Warsztaty kulinarne będą odbywać się raz w miesiącu i potrwają do czerwca 2018 r. Pomimo, że na liście uczestników jest zapisanych już ponad 30 chętnych, wciąż można zgłaszać chęć uczestnictwa w kulinarnej zabawie. Warto podkreślić, że organizatorzy zapewniają zwrot kosztów poniesionych na zakup produktów wykorzystywanych podczas warsztatów.
Na zdj. od lewej Aleksandra Wołocznik - koordynator Warsztatów i Małgorzata Komajda -Dyrektor Szkoły Podstawowej w Uniejowie.
Jak mówią organizatorzy, planowane jest 10 warsztatów, podczas których gotować będą uczniowie uniejowskiej szkoły oraz ich bliscy. Do konkursu mogą przystąpić pary składające się z ucznia oraz jego krewnego (rodzic, babcia, dziadek, ciocia, wujek itp.).
"Warsztaty w Uniejowie to druga taka inicjatywa naszej fundacji. Pierwsze warsztaty organizowaliśmy w niewielkiej podwarszawskiej gminie Nasielsk i okazały się one dużym sukcesem, a dzięki współpracy z gminą Uniejów możemy dzisiaj gotować w Uniejowie. Obu stronom zależało na tym, żeby były to warsztaty międzypokoleniowe, a ich efektem będzie książka z przepisami, które wykorzystują uczestnicy. Wiosną planujemy także zorganizowanie dwóch warsztatów z uniejowskimi restauratorami"- powiedziała Prezes Zarządu Fundacji Inicjatyw Aktywnych Go Silver Aleksandra Wołocznik.
Każda z par biorących udział w czwartkowych warsztatach przygotowała danie według zgłoszonego wcześniej przepisu. Podczas pierwszego spotkania swoje kulinarne umiejętności pokazali: Mateusz Jach, który gotował z mamą Anną Jach (placki ziemniaczane z polędwiczką w sosie grzybowym), Oliwia Kwiatkowska wraz z mamą Anną Kwiatkowską (sałatka ryżowa-warstwowa), Igor Łukasik, który gotował z mamą Iloną Galoch (makaron z kurczakiem i szpinakiem), Klaudia Sibińska gotująca z ciocią Małgorzatą Sibińską (chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą) i Aleksandra Trojanowska gotująca z mamą Małgorzatą Sekurą (naleśniki z dżemem i deser owocowy).
Drugie warsztaty, podczas których gotować będą kolejni uczniowie wraz z bliskimi, odbędą się 16 listopada. Jak powiedziała jedna z uczestniczek pierwszych warsztatów: „Warto było dać się namówić córce i przyjść tutaj, by spędzić czas na wspólnym gotowaniu. To wspaniała zabawa i okazja do spędzenia czasu z dala od telewizora i komputera.”
Organizatorem warsztatów jest Fundacja Inicjatyw Aktywnych Go Silver, Szkoła Podstawowa w Uniejowie oraz Urząd Gminy w Uniejowie
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu uniejow.net.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz