· Latem tego roku na rynku pojawiły się kosmetyki dla ludzi i zwierząt na bazie uniejowskiej wody termalnej. Kilka tygodni później mogliśmy już spróbować, jak smakują ogórki kiszone w naszej wodzie. Czy to jest nowość w branży spożywczej?
Z całą pewnością tak jest, produkt jest poddany tradycyjnej metodzie utrwalania żywności poprzez ukwaszanie. Dzięki aktywności bakterii mlekowych otrzymujemy bardzo zdrowy produkt, który w tym przypadku dzięki zastosowaniu wody termalnej z Uniejowa charakteryzuje się unikalnym składem minerałów, takich jak jod czy magnez, a dodatkowo ma ograniczoną zawartość soli.
· Ogórek Termalny z Uniejowa to przykład działania lokalnego samorządu, prywatnej firmy producenckiej i jednostki naukowej, gdyż recepturę zakwaszania opracował Instytut Ogrodnictwa ze Skierniewic. Czy taki model współpracy to szansa na sukces w biznesie?
Jest to bardzo ciekawy model współpracy, który pozwala łączyć wiedzę naukową, biznesową i zaangażowanie władz samorządowych. Z całą pewnością otwiera on nowe możliwości dla wszystkich partnerów tego przedsięwzięcia.
· Dzięki sieci dystrybucji Firmy Bracia Urbanek, nasz produkt i Uniejów będzie znany na całym świecie?
Ogórek Termalny jest produktem regionalnym, z tego względu uważamy, że w pierwszym etapie należy wypromować produkt w Uniejowie. Produkt może być swego rodzaju pamiątką z pobytu w uniejowskich Termach. Z tego względu na tym etapie nie przewidujemy dystrybucji poza Uniejowem. Jeżeli produkt okaże się dużym sukcesem i będzie widoczne szersze zapotrzebowanie na niego wówczas będziemy rozważali również dystrybucje innymi kanałami.
· Ogórek zakwaszany w uniejowskiej wodzie termalnej jest pierwszym tego typu produktem spożywczym, ale przed nami pewnie kolejne pomysły na dalszą współpracę…
Tak jest to pierwszy tego typu produkt dla nas i pierwszy tego typu produkt na rynku, możemy powiedzieć że jest to dla nas wszystkich produkt pilotażowy, dzięki któremu chcemy sprawdzić na ile konsumenci będą zainteresowani tego typu produktami. Oczywiście mamy w zanadrzu kolejne ciekawe propozycje. Produkcję tych nowych wyrobów będziemy uruchamiać w przypadku dobrego przyjęcia obecnego produktu i oczywiście po zakończeniu prac badawczych prowadzonych przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.
rozmawiał: [email protected]
(materiał sponsorowany)
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz