Zamknij

Uniejów gotuje. Kolejne warsztaty i poszukiwania regionalnej tradycji kulinarnej

10:11, 17.11.2017
Skomentuj

16 listopada w Szkole Podstawowej w Uniejowie odbyły się drugie kulinarne warsztaty pn. „Czas na smaki – Uniejów kulinarny”. W warsztatach udział wzięło 5 par, które gotowały swoje ulubione dania. Ciekawe w projekcie jest to, że poza gotowaniem w kuchni dochodzi do międzypokoleniowej integracji. Wspólnie gotują dzieci, rodzice, ciocie i dziadkowie.

Podczas wspólnego gotowania swoje popisowe potrawy przygotowali: Oliwia Balcerzak z mamą Anną Balcerzak (zapiekanka makaronowa), Lena Kowalska z mamą Anną Pająk-Kowalską (zapiekane gołąbki z kapustą pekińską), Eliza Marosik z ciocią Mariolą Marosik (podudzie kurczaka z pomidorami i porami), Lidia Pająk z mamą Beatą Pająk (łosoś w sosie czosnkowym z warzywami), Adam Sawkiewicz z babcią Małgorzatą Bogusławską (paprykowy grzaniec).

?Celami projektu, który potrwa do czerwca 2018 roku są: integracja uczestników, budowanie tożsamości lokalnej wśród mieszkańców Uniejowa oraz odnalezienie regionalnej tradycji kulinarnej. Efektem warsztatów kulinarnych będzie książka z przepisami, które wykorzystują uczestnicy. Ponadto przy okazji projektu powstaje ciekawe opracowanie, pod roboczym hasłem "Historia kulinarna Uniejowa po II wojnie światowej". W opracowaniu znajdą się wyniki badań, które prowadzi socjolog gastronomii Bartosz Szymański. Autor badania przygląda się zmianom oraz trendom, jakie na przestrzeni lat zachodziły w Uniejowie i jego okolicach w tradycjach kulinarnych mieszkańców. "Uniejów jest bardzo niezwykłym miejscem, ze względu na to, że na przestrzeni lat znajdował się w różnych województwach. Widać tutaj wpływy poznańskie i łódzkie, wyraźne są również wpływy kuchni żydowskiej" - zdradza socjolog. Bartosz Szymański poszukując odpowiedzi, jak wyglądała kuchnia w Uniejowie rozmawia nie tylko z mieszkańcami, ale również szefami kuchni tutejszych lokali gastronomicznych.

Na zdj. Aleksandra Wołocznik z Fundacji Inicjatyw Aktywnych GoSilver oraz socjolog gastronomii - Bartosz Szymański.

Przedsięwzięcie jest realizowane przy współpracy Gminy Uniejów, Szkoły Podstawowej w Uniejowie i Fundacji Inicjatyw Aktywnych GoSilver. 

[ZT]1077[/ZT]

 

(M.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu uniejow.net.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%