„Czas na Smaki – Uniejów kulinarny” to warsztaty, które odbywają się w naszym mieście od października ubiegłego roku. Tym razem warsztaty kulinarne dla najmłodszych przeprowadzili kucharze z restauracji "Termy Uniejów".
W środę 21 marca uczestników warsztatów, czyli uczniów uniejowskiej podstawówki zaproszono do Domu Pracy Twórczej, gdzie pod okiem szefa kuchni Magdaleny Domowicz oraz Aldony Tomczyk z restauracji kompleksu termalno-basenowego przygotowano wyszukane potrawy.
Do udziału w projekcie zapraszane są uniejowskie restauracje, w których odbywają się kolejne edycje warsztatów. Pierwszymi z lokali, które gościły dzieci z uniejowskiej szkoły były restauracje "Pico Bello" oraz "Termalna bistro&cafe". Tematem przewodnim warsztatów jest dziczyzna, stąd szefowe kuchni poszczególnych lokali przygotowują z dziećmi m.in. dania z dziczyzny.
Podczas warsztatów przeprowadzonych w Domu Pracy Twórczej przygotowano: sałatkę z kaczką marynowaną z gruszką i imbirem, wątróbkę drobiową w sosie malinowym na miksie sałat, pieczoną sarninę w sosie winno-borowikowym, drożdżówkę z owocami i czerninę.
Czernina - jedna z potraw gotowanych podczas warsztatów.
Organizatorem warsztatów jest Fundacja Inicjatyw Aktywnych Go Silver, Szkoła Podstawowa w Uniejowie oraz Urząd Miasta w Uniejowie.
[ZT]1245[/ZT]
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu uniejow.net.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz