Zamknij

Kolejne warsztaty "Czas na Smaki - Uniejów kulinarny"

08:34, 22.03.2018 M.K Aktualizacja: 08:06, 23.03.2018
Skomentuj Warsztaty odbywały się w Domu Pracy Twórczej w Uniejowie. Warsztaty odbywały się w Domu Pracy Twórczej w Uniejowie.

„Czas na Smaki – Uniejów kulinarny” to warsztaty, które odbywają się w naszym mieście od października ubiegłego roku. Tym razem warsztaty kulinarne dla najmłodszych przeprowadzili kucharze z restauracji "Termy Uniejów".

W środę 21 marca uczestników warsztatów, czyli uczniów uniejowskiej podstawówki zaproszono do Domu Pracy Twórczej, gdzie pod okiem szefa kuchni Magdaleny Domowicz oraz Aldony Tomczyk z restauracji kompleksu termalno-basenowego przygotowano wyszukane potrawy.

Do udziału w projekcie zapraszane są uniejowskie restauracje, w których odbywają się kolejne edycje warsztatów. Pierwszymi z lokali, które gościły dzieci z uniejowskiej szkoły były restauracje "Pico Bello" oraz "Termalna bistro&cafe". Tematem przewodnim warsztatów jest dziczyzna, stąd szefowe kuchni poszczególnych lokali przygotowują z dziećmi m.in. dania z dziczyzny.
Podczas warsztatów przeprowadzonych w Domu Pracy Twórczej przygotowano: sałatkę z kaczką marynowaną z gruszką i imbirem, wątróbkę drobiową w sosie malinowym na miksie sałat, pieczoną sarninę w sosie winno-borowikowym, drożdżówkę z owocami i czerninę. 


Czernina -  jedna z potraw gotowanych podczas warsztatów.

Organizatorem warsztatów jest Fundacja Inicjatyw Aktywnych Go Silver, Szkoła Podstawowa w Uniejowie oraz Urząd Miasta w Uniejowie.

[ZT]1245[/ZT]

 

(M.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%