Tym razem to "Pierogarnia pod 30-ką" Marioli Rezel i Justyny Rezel gościła uczestników warsztatów kulinarnych, które organizowane są przy współpracy Fundacji Go Silver oraz Szkoły Podstawowej i Urzędu Miasta w Uniejowie.
Projekt „Czas na Smaki – Uniejów kulinarny” potrwa do czerwca 2018 roku i jest próbą odnalezienia regionalnej tradycji kulinarnej. Efektem warsztatów kulinarnych, które odbywają się w lokalnych restauracjach będzie książka z przepisami, które wykorzystują uczestnicy. Pierwsze spotkanie z cyklu odbywało się w Szkole Podstawowej w Uniejowie i miało charakter warsztatów międzypokoleniowych. W ich trakcie wspólnie z dziećmi gotowały mamy, babcie oraz ciocie. Obecnie do udziału zapraszane są lokale gastronomiczne, których szefowie kuchni i kucharze gotują wspólnie z dzieciakami z uniejowskiej podstawówki.
„Dzieci nas niesamowicie zaskoczyły swoją chęcią pracy, zaangażowaniem i wiedzą, jaką posiadają. Myślę, że są młodym pokoleniem, które będzie kontynuowało nasze tradycje kulinarne, a kto wie, być może w przyszłości będą to dobrzy kucharze" - powiedziała Justyna Rezel z „Pierogarni pod 30-ką". "Dania, które były dzisiaj przedstawione na warsztatach kulinarnych, pochodzą z naszych domów, wspólnie usiedliśmy i wybraliśmy potrawy, które stworzyły dzisiejsze menu" - dodaje Pani Justyna.
Tym razem w "Pierogarni pod 30-ką" obok uniejowskich, gotowało także dwoje dzieci ze Zduńskiej Woli, które przygotowywały regionalne potrawy wspólnie z Moniką Krzysiek - szefem kuchni oraz współwłaścicielką pierogarni Justyną Rezel. Pod czujnym okiem obu pań powstały tego dnia "Placuszki od babci", "Kruche z powidłami śliwkowymi z uniejowskiego sadu", danie "Czas na pierogi" z nadzieniem z dziczyzny oraz zupa "Baba z dziadem z uniejowskiego targu".
Na zdj. współwłaścicielka pierogarni z ekipą stacji 8tvr.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz