W najbliższy weekend wszystkich smakoszy czeka nie lada atrakcja, czyli "V Festiwal Smaków", podczas którego można skosztować 19 potraw, jakie uniejowscy restauratorzy przygotują wykorzystując lokalne produkty - Ogórek Termalny z Uniejowa i miód z okolicznych pasiek.
Jednak już w piątek i sobotę można będzie wziąć udział w specjalnych szkoleniach, prezentacjach i warsztatach kulinarnych, które poprowadzą m.in. Adam Kozanecki - finalista Masterchefa i Alessandro Ceci, zdobywca Pucharu Świata w pieczeniu pizzy. Spotkania organizowane przez Urząd Miasta w Uniejowie skierowane są głównie do restauratorów, hotelarzy, przedsiębiorców, rolników, przetwórców spożywczych, producentów żywności, osób bezrobotnych oraz wszystkich zainteresowanych mieszkańców gminy Uniejów.
W przeddzień "V Uniejowskiego Festiwalu Smaków" będzie można więcej dowiedzieć się nie tylko o uniejowskich produktach regionalnych, zwłaszcza ogórku termalnym, ale dzięki wizycie zaprzyjaźnionych gości z Włoch i Węgier, również o produktach z tych krajów. Uczestnicy spotkań dowiedzą się jak ważną rolę odgrywają produkty lokalne w rozwoju przedsiębiorczości i promocji gmin.
,,Dzięki wymianie doświadczeń będzie można dowiedzieć się w jaki sposób skutecznie i atrakcyjnie promować tradycyjne produkty i podwyższać jakość oferty gastronomicznej" - informują organizatorzy wydarzenia na swojej stronie internetowej.
Będzie to również doskonała okazja to spróbowania dań, które przygotują Adam Kozanecki i Alessandro Ceci, podczas swoich pokazów i warsztatów organizowanych w Domu Pracy Twórczej.
Dwudniowy program wydarzeń:
13.04. 2018 (piątek); od godz. 10:00
Dom Pracy Twórczej w Uniejowie, ul. Zamkowa 2a
Szkolenie „Od pomysłu do biznesu” z pokazem kulinarnym
9.30 – 10.00 – Rejestracja uczestników
10.00 – 10.10 – Przywitanie gości i uczestników
Karolina Smętkiewicz, współtwórca Uniejowskiego Festiwalu Smaków, Karolina Szelągowska, Urząd Miasta w Uniejowie
10.10 – 10.30 – Jak produkty lokalne mogą przyczynić się do rozwoju handlu i przedsiębiorczości? Inspiracje dla gminy Uniejów.
Karolina Smętkiewicz, Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie
10.30 – 11.00 – Produkty lokalne w gospodarce regionu Mórahalom na Węgrzech – jakość, certyfikacja, promocja. Inspiracje dla gminy Uniejów.
11.00 – 11.20 – Przerwa kawowa
11.20 – 11.40 – Produkty lokalne w gospodarce regionu Alatri – jakość, certyfikacja, promocja. Inspiracje dla gminy Uniejów.
Fausto Sabellico, Miasto Alatri, Włochy
11.40 – 12.00 – Ogórek Termalny z Uniejowa – pierwszy lokalny produkt spożywczy oparty na wodzie geotermalnej. Współpraca z nauką i partnerem biznesowym, promocja, rozwój.
Ryszard Kaliński, Geotermia Uniejów
12.00 – 12.20 – Przerwa kawowa
12.20 – 13.20 – Pokaz kulinarny
Adam Kozanecki, uniejowianin, finalista MasterChef
13.20 – 15.30 – Degustacja, dyskusja, wymiana doświadczeń
14.04. 2018 (sobota); od godz. 10:00
Dom Pracy Twórczej w Uniejowie, ul. Zamkowa 2a
Konferencja „Budowa marki i promocja produktu lokalnego”
10:00-10:30 – Rejestracja uczestników
10:30-11:30 – Produkty lokalne wartością dodaną w ofercie gastronomicznej
Adam Kozanecki, uniejowianin, finalista MasterChef
11:30-11:50 – Przerwa kawowa
11:50-12:50 – Turystyka kulinarna – jak to robią Włosi? Pokaz kulinarny z wykorzystaniem produktów lokalnych wraz z degustacją
Alessandro Ceci, zdobywca Pucharu Świata w pieczeniu pizzy, posiadacz rekordu Guinnessa
12.50 – 14.30 – Wymiana doświadczeń przy kawie
Chętnych do udziału w spotkaniach zapraszamy do wcześniejszych zapisów. Można zgłaszać się na wydarzenia każdego dnia (uczestniczyć zarówno w piątek i sobotę). Obowiązują zapisy do dnia 12.04 (czwartek) pod nr tel. 63 288 97 53 / 87 (Urząd Miasta w Uniejowie, Dział Promocji) lub mailowo: [email protected]
[ZT]1377[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz