W uniejowskiej ,,Pierogarni pod 30-tką\" w poniedziałek 15 grudnia zorganizowano niezwykłe warsztaty pierogowe dla dzieci,
W uniejowskiej ,,Pierogarni pod 30-tką" w poniedziałek 15 grudnia zorganizowano niezwykłe warsztaty pierogowe dla dzieci, inspirowane klimatem kuchni Północnego Bieguna. To wyjątkowe wydarzenie połączyło naukę, zabawę i kulinarne tradycje, tworząc przestrzeń, w której najmłodsi mogli poczuć się jak prawdziwi mali kucharze.
Warsztaty kulinarne w Pierogarni pod 30-tką [ZDJĘCIA]
,,Podczas warsztatów stawialiśmy przede wszystkim na tradycję. Dzieci poznawały klasyczny sposób przygotowywania pierogów, ucząc się, że najlepsze smaki powstają z prostych składników i pracy własnych rąk. Była to cenna lekcja szacunku do domowej kuchni i kulinarnego dziedzictwa" - mówi Justyna Sobieraj z Pierogarni pod 30-tką, pomysłodawczyni warsztatów.

Podczas wydarzenia nie zabrakło również miejsca na kreatywność. Mali uczestnicy z entuzjazmem tworzyli pierogi w różnych kształtach, decydowali o ich wyglądzie i odkrywali, że w kuchni liczy się wyobraźnia i odwaga w działaniu.

Jak mówią organizatorzy, to nie ostatnie warsztaty kulinarne w pierogarni. O kolejnych wydarzeniach można dowiedzieć się śledząc profil restauracji.

Każdy uczestnik warsztatów miał możliwość samodzielnego wykonania pierogów – od przygotowania ciasta po lepienie. Dzięki temu dzieci uczyły się pewności siebie, współpracy i odpowiedzialności, a radość z własnoręcznie wykonanych potraw była bezcenna. Na zakończenie wspólnie wykonane pierogi trafiły na stół.


,,Warsztaty były dla nas dowodem na to, że tradycyjna kuchnia może stać się doskonałą formą edukacji i zabawy. Dziękujemy wszystkim małym uczestnikom za wspólnie spędzony czas i już teraz zapraszamy na kolejne kulinarne przygody w naszej pierogarni''- dodaje Justyna Sobieraj.
Na młodych uczestników warsztatów czekały nie tylko własnoręcznie lepione pierogi, ale także upominki i zabawy plastyczne .



[FOTORELACJANOWA]2454[/FOTORELACJANOWA]