Szkolenia, pokazy i prezentacje odbyły się w przeddzień Festiwalu Smaków w Uniejowie, w piątek, 12 kwietnia. Były one skierowane do przedsiębiorców z terenu gminy Uniejów oraz gości z miast partnerskich - włoskiego Alatri i węgierskiego Mórahalom. Obecni byli także członkowie klubu "Polska Pięknieje", przebywający w Uniejowie.
W ramach programu piątkowego wydarzenia odbyły się prezentacje, przedstawione przez gości z miast partnerskich Uniejowa - węgierskiego Mórahalom i włoskiego Alatri.
Csaba Csonka - członek samorządu węgierskiego Mórahalom, które jest partnerem Uniejowa od 2009 roku.
0
Podczas konferencji prezentację nt. produktów lokalnych opartych na wodzie geotermalnej z Uniejowa przedstawił Jacek Kurpik, prezes Geotermii Uniejów, który zaprezentował także nowości na uniejowskiej solance, czyli barszcz z buraków i żurek, które już wkrótce trafią do sprzedaży.
Prezentacje na temat produktów regionalnych mieli również - Jacek Thiel (Kuchnia kaszubska i produkty regionalne z Kaszub), Barbara Pilawa-Kraus (produkty regionalne i kuchnia z Podkarpacia) oraz dr Karolina Smętkiewicz – produkty regionalne (systemy jakości i certyfikacji, promocja oraz ich znaczenie dla rozwoju regionu).
Na zdjęciu od lewej goście z Włoch - Fausto Sabellico,burmistrz miasta Alatri Giuseppe Morini i Dyrektor Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce - Marek Prawda.
Podczas wydarzenia odbyło się także spotkanie i degustacja potraw przygotowanych przez uniejowianina, finalistę programu Masterchef - Adama Kozaneckiego. Przygotował on pastę z rzodkiewką, łososiem i koprem, sałatkę z kaszą, fetą, burakiem i papryką oraz kardamonowo-imbirowy cramble z jabłek.
Na stoiskach gości z Włoskiego Alatri można było degustować m.in. znakomite sery, oliwki i domowe ciastka, a na stoisku Ośrodka Garncarskiego Medynia z poiwiatu łańcuckiego spróbować miodu z buraka, proziaków, sera smażonego czy jagodzianek.
Z kolei w sobotę i niedzielę od godziny 12 będzie można wziąć udział w 6 edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Do rywalizacji stanęło 14 lokali, które przygotowały dania z ziemniakiem w roli głównej oraz desery z jabłkami.
Wszystkie dania konkursowe oraz listę lokali gastronomicznych biorących udział w zabawie można znaleźć w artykule poniżej.
[ZT]1948[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz