Znamy termin Uniejowskiego Festiwalu Smaków. W tym roku miłośnicy jedzenia i smakowitych spacerów po Uniejowie powinni wpisać w swój kalednarz dwa dni - 25 i 26 kwietnia. W tych dniach wystartuje bowiem wyczekiwane przez cały rok wydarzenie kulinarne – VII Uniejowski Festiwal Smaków.
Zadaniem uniejowskich restauracji w tym roku będzie przygotowanie wyjątkowych dań głównych z wykorzystaniem grzybów leśnych oraz deserów na bazie śliwek. To te dwa produkty zdominują potrwawy przygotowywane przez uniejowskich restauratorów, którzy wezmą udział w akcji przygotowywanej przez Urząd Miasta w Uniejowie. Co roku dania ocenia kilkuosobowe jury. W ubiegłych latach w gronie ekspertów znaleźli się m.in. Adam Kozanecki - finalista programu MasterChef, Tomasz Jakubiak - prowadzący programy kulinarne i znany również z tv dziennikarz i pasjonat dobrego gotowania - Carlos Gonzáles-Tejera. Kto w tym roku zasiądzie w jury konkursu? O tym dowiecie się również na naszym portalu.
Na zdj. Carlos Gonzáles-Tejera.
,,Specjalnie na tę okoliczność restauracje przygotowują autorskie menu, a ich goście za symboliczne ceny spróbować mogą całe mnóstwo sycących dań głównych i słodkich deserów serwowanych w degustacyjnych porcjach. Jest to więc świetna okazja, żeby odwiedzić wiele niesamowicie smacznych miejsc, a także spróbować wyjątkowych dań tutejszych szefów kuchni" - informuje na swojej stronie organizator festiwalu - Urząd Miasta w Uniejowie.
Restauracje rywalizować będą o "Lilię Smakosza" i tytuł ,,Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie w 2020 roku". Osoby, które będą chciały zostać Degustatorem kosztując przygotowanych dań głównych i deserów będą także mogły wziąć udział w konkursie i zdobyć ciekawe nagrody.
Udział w Festiwalu Smaków inspiruje lokalnych restauratorów do stworzenia niezwykłych receptur dań i daje szanse promocji obiektów gastronomicznych. W ubiegłym roku w Festiwalu Smaków udział wzięło aż 14 restauracji. W daniach głównych królowały ziemniaki, a w deserach jabłka. Dania dostępne były tradycyjnie w wielkości porcji degustacyjnej (100-120 g) i kosztowały 5 lub 6 zł. W poprzednich latach w konkursowych potrawach znaleźć można było ser kozi, ryby słodkowodne, Ogórka Termalnego z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek.
[ZT]2004[/ZT]
[ZT]2373[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz