Najsmaczniejsze kulinarne wydarzenie w Uniejowie startuje w przedostatni weekend wakacji, 22-23 sierpnia! Do tegorocznej edycji włączyło się 11 lokali. Ich festiwalowe propozycje to 11 dań głównych na bazie lub z dodatkiem grzybów oraz 9 deserów na bazie lub z dodatkiem śliwek. Będą one serwowane w porcjach degustacyjnych, za które zapłacicie od 5 zł do 6 zł.
Degustacja w restauracjach będzie możliwa w sobotę 22.08.2020 r. w godzinach 12:00-20:00 oraz w niedzielę 23.08.2020 r. w godzinach 12:00-18:00.
Kiedy już zjecie wszystko to, na co mieliście ochotę, zagłosujcie w Paszporcie Degustatora na najlepsze danie główne i/lub najlepszy deser.
Dzięki Waszym głosom wyłonione zostanie najsmaczniejsze danie główne oraz najsmaczniejszy deser, a zwycięskie restauracje otrzymają nagrody: „Lilię Smakosza 2020”, a także tytuł „Najbardziej Apetycznego Miejsca VII Uniejowskiego Festiwalu Smaków 2020”.
A teraz to, czego jesteście najbardziej ciekawi… Lista restauracji biorących udział w VII Uniejowskim Festiwalu Smaków wraz z pysznościami, których będziecie mogli w nich spróbować.
Polędwiczka wieprzowa pieczona w runie leśnym – 6,00 zł
Pieczona polędwiczka wieprzowa z musem z leśnych grzybów, zapiekanka ziemniaczana, palony por, sos naturalny
Tarta śliwkowa z wanilią – 6,00 zł
Tarta zapiekana ze śliwkami i kruszonką waniliową, sos angielski, piklowane śliwki, żel z lokalnych buraków, lody waniliowe
Risotto a’la Funghi z wędzonym parmezanem – 6,00 zł
Ryż arborio z leśnymi grzybami z mascarpone, serwowane z wędzonym parmezanem
Panna Cotta śliwkowa z Sambucą – 6,00 zł
Panna Cotta śliwkowa z Sambucą
Boczniak w chrupiącej panierce z flambirowaną śliwką i risotto z zielonym pesto – 6,00 zł
Boczniak w chrupiącej panierce z flambirowaną śliwką i risotto z zielonym pesto
Crumble śliwkowo-malinowe – 5,50 zł
Karmelizowana śliwka z maliną flambirowaną w śliwowicy, z crumble owsianym, lodami grzybowymi i pudrem z maliny
Placki z grzybami – 5,00 zł
Placki z grzybami podawane z sosem tatarskim
Uniejka w lesie – 6,00 zł
…to burger z wołowiną przygotowaną według średniowiecznego przepisu, w miodzie z lokalnych pasiek, ziołach i occie jabłkowym. Duszę zamkniętą w bułce maślanej wzbogaca smak pasty z grzybów leśnych oraz warzywne dodatki.
Teraz Misiu Śliwka – 5,00 zł
…czyli wariacja włoskiego deseru Tiramisu – śliwka karmelizowana w miodzie z lokalnych pasiek, w towarzystwie bitej śmietany, mascarpone i ciasteczek Amaretti nasączonych kawą i likierem
Makaron gajowego – 6,00 zł
Makaron tagliatelle w sosie z suszonych grzybów z dodatkiem kurczaka
Uniejowskie śliwki – 6,00 zł
Kakaowy biszkopt nawilżony powidłami śliwkowymi, przełożony kremem mascarpone z suszonymi śliwkami, wykończony musem śliwkowym
Parowańce w sosie mięsno-grzybowym – 6,00 zł
Ciasto drożdżowe gotowane na parze, podane z porcją mięsa wieprzowego, oblane sosem mięsno-grzybowym
Rogaliki z powidłami śliwkowymi – 5,00 zł
Rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego z powidłami z domowej spiżarni
Pappardelle z borowikami – 6,00 zł
Pappardelle/borowik/shimeji/szalotka/czosnek/ dip szczypiorkowy/groszek wąsaty
Śliwka w pszenicznym – 6,00 zł
Śliwka/piwo pszeniczne/kruche ciasteczko/delicja mango-brzoskwinia/malina/borówka/mięta/piana cytrynowa
Policzki wieprzowe w medalowym Pilsie – 6,00 zł
Policzki wieprzowe w cieście piwnym /smardze/maślaki/puree ziemniaczane/ szalotka/estragon/szałwia
Pralina śliwkowa – 6,00 zł
Śliwka/koniak/mascarpone/nutella/czekolada/lody/owoce/ orzechy laskowe/kokos
Sakiewki na sianie – 6,00 zł
Sakiewki nadziewane farszem z borowików i kapusty, okraszone cebulą z boczkiem
Skubaniec – 5,00 zł
Kruche ciasto śliwkowe z kruszonką
Las na talerzu – 6,00 zł
Dziczyzna, grzyby, mech, jagody
[ZT]2848[/ZT]
[ZT]2373[/ZT]
4 0
Boczniak jest grzybem hodowlanym a tytuł w tym roku festiwalu smaku to grzyby leśne. A boczniak nie jest grzybem leśnym
2 0
Boczniak nie jest grzybem lesnym
1 0
Zgadzam się boczniak to nie grzyb leśny a można go kupić w sklepie