15 maja, jeśli wskaźnik zakażeń na 100 tys. osób spadnie poniżej 15, możliwe będzie zniesienie obowiązku noszenia maseczek na świeżym powietrzu. Ponadto, otwarte zostaną ogródki restauracyjne. Działalność odbywać się będzie w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany musi zostać bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik.
Z takiego rozwoju spraw cieszą się m.in. właściciele uniejowskich lokali, którzy przygotowują się do przyjęcia gości w ogródkach. Od 15 maja z ogródkową ofertą wystartuje m.in. Pico Bello, które przez cały czas proponuje ofertę swoich dań na wynos oraz z dowozem.
Lokale, które chcą przyjąć gości na miejscu od 15 maja, inwestują w dodatkowe przestrzenie na zewnątrz. O rozbudowie ogródka na fb ponformowali również właściciele Pierogarni pod 30-tką.
By dotrzeć do klientów miejscowi restauratorzy proponują również street food. Takie rozwiązanie uruchomiła uniejowska Miejscówka.
Szybkie dania na wynos w stylu street food oferuje również MikSer Street Food, który zaprasza na smaki całego świata.
Stopniowe odmrażanie gospodarki rząd Mateusza Morawieckiego zaczął od początku maja. W pierwszej kolejności otwarte zostały salony fryzjerskie i kosmetyczne. Od 4 maja mogą działać m.in. galerie sztuki i muzea, wielkopowierzchniowe sklepy budowlane i meblowe oraz galerie handlowe w ścisłym reżimie sanitarnym.
Od 8 maja w Uniejowie i całym kraju otwarte zostaną hotele, w limicie 50 proc. obłożenia obiektu. W całej Polsce zniesiony ma zostać obowiązek noszenia maseczek na świeżym powietrzu. Otwarte zostaną ogródki restauracyjne - obiekty te będą zobowiązane do zachowania dystansu między stolikami oraz limitu osób przy stoliku. Możliwe będzie także organizowane imprez okolicznościowych (wesel, komunii) na zewnątrz w limicie do 25 osób i w reżimie takim samym, jak dla gastronomii zewnętrznej.
29 maja wg planów rządu otwarta zostanie gastronomia wewnętrzna - przy maksymalnym obłożeniu 50 proc. lokalu, z dystansem między stolikami i limitem osób na stolik. Imprezy okolicznościowe będą mogły być organizowane także wewnątrz np. w salach w limicie do 50 osób i ścisłym reżimie sanitarnym takim samym, jak dla gastronomii wewnętrznej.
[ZT]3773[/ZT]