Tym razem do udziału w festiwalu zgłosiło się osiem lokali gastronomicznych z Uniejowa, które przygotowały łącznie 15 potraw: 8 dań głównych oraz 7 deserów, które można degustować w w cenie 7 złotych.
Głównymi bohaterami smakowitej imprezy są dwa produkty - cukinia, która królować będzie w daniach głównych oraz gruszka, która zdominuje desery przygotowywane przez restauracje.
Za każde z dań podane w degustacyjnej porcji, zapłacimy symboliczne 7 zł.
W jury tegorocznego festiwalu zasiadła Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni 9.edycji programu Masterchef Polska. W komisji zasiadają również Karolina Smętkiewcz - pomysłodawczyni festiwalu, Agnieszka Olczyk - UM w Uniejowie, Mirosław Madajski - zastępca burmistrza Uniejowa i Tomasz Wójcik - przewodniczący Rady Miejskiej w Uniejowie.
Dodatkowo biorąc udział w degustacjach, można wziąć udział w głosowaniu na najlepsze danie główne oraz najlepszy deser. By móc zagłosować, należy spróbować w każdej kategorii po pięć festiwalowych propozycji. Swój głos oddać można maksymalnie na 3 dania główne i/lub 3 desery. W Paszporcie Degustatora, który otrzymać można we wszystkich obiektach biorących udział w Festiwalu, należy postawić znak X przy swoich faworytach. Głosować na najlepsze dania mogą tylko osoby pełnoletnie.
[FOTORELACJA]1211[/FOTORELACJA]