Winnica Uniejów powstała pięć lat temu i ma powierzchnię 25 arów. Pomysłodawcą założenia winnicy, jest burmistrz Józef Kaczmarek, a jej zarządzaniem zajmują się Termy Uniejów.
Mówi się, że już średniowieczu na nadwarciańskich zboczach uprawione były winorośle, z których produkowano wino. Wiązało się to zapewne z faktem, że Uniejów był siedzibą biskupów, którzy chętnie zakładali własne winnice.
Tegoroczne winobranie trwało od 5 do 7 października.
,,Dość późna pora winobrania wiąże się z procesem tzw. ścięcia cukru – Gdy owoc rośnie dłużej na krzaku, wówczas lepiej ścinają się cukry. Wtedy nie ma potrzeby dodatkowo dosładzać wina. Nawet jeśli owoc wydaje się słodki, istnieją specjalne narzędzia pomiarowe szacujące rzeczywistą ilość cukru” – mówi opiekujący się winnicą Ireneusz Stańczyk, kierownik Zagrody Młynarskiej.
W winnicy Uniejów uprawiane jest kilka gatunków szczepów winorośli: Leon Milot, Regent, Caberne Cortis, Johaniyter i Bianka. To z nich powstaną wina czerwone, białe i Rosé Cuvée, czyli różowe. Pierwsza próbna partia wina powstała w ubiegłym roku, a pierwsze zbiory miały miejsce w 2019 r. Zgodnie z posadzonymi szczepami winogrona możemy spodziewać się wina w skali od półsłodkiego do wytrawnego.
Jeśli chodzi o sprzedaż, to ze względu na limitowaną ilość, wino będzie dostępne w wybranych miejscach w Uniejowie. Jak mówi Ireneusz Stańczyk odpowiedzialny za winnicę od początku jej powstania ,,Być może za kilkanaście dni uda nam się przedstawić Uniejowskie Młode Wino, we Francji nazywane Beaujolais Nouveau".
Winnica przy starym młynie to nie jedyne miejsce, gdzie uprawiana będzie winorośl. Nasadzenia winogron mają pojawić się również w tzw. Winnicy Bogumiła, która powstaje przy Bulwarach Nadwarciańskich przy nowobudowanym Placu Bogumiła. To inwestycja zlokalizowana naprzeciwko miejskiej biblioteki, na skarpie, gdzie powstają tarasy ziemne z nasadzeniami winorośli, ławki oraz fontanna z kaskadowo płynącą wodą.
[ZT]4663[/ZT]