Deptak przy kompleksie termalno-basenowym "Termy Uniejów" wypełniły zapachy i smaki regionalnych przysmaków: odwiedzający w sobotę Uzdrowisko mogli spróbować dań serwowanych przez lokalnych restauratorów oraz zaproszonych Gości w ramach I Uniejowskiego Festiwalu Smaków.
Szczególną uwagę uczestników festiwalu przyciągnęły pokazy kulinarne prowadzone na żywo przez znanych, profesjonalnych kucharzy. Po raz kolejny już dla mieszkańców i turystów w Uniejowie gotował Carlos Gonzalez Tejera. W Uniejowie wystąpił również Tomasz Jakubiak - kucharz znany z programu "Jakubiak lokalnie" emitowanego w stacji Kuchnia+.
Panowie przyrządzili specjał regionu (związany z inną kulinarną imprezą w Uniejowie "Gęsi pipek") w nowym wydaniu: gęsie wątróbki z borowikami, cebulą i orzechami laskowymi w miodzie oraz danie nawiązujące do lokalnych atutów gminy: zupę - krem z dorsza i smażonych pomidorów z pesto ze szczawiu i soku z rokitnika.
źródło: uniejow.pl
foto:uniejow.net.pl
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu uniejow.net.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz