Ogórek termalny, który niepodzielnie rządził podczas wszelkiego rodzaju targów oraz imprez wystawienniczych ostatniego roku, będzie miał już niedługo silną konkurencję. Radni Rady Miejskiej w Uniejowie próbowali w piątek soku pomidorowego na solance. Mamy drugi spożywczy produkt regionalny!
W piątek, 15 stycznia, przed komisjami wspólnymi Rady Miasta, burmistrz Józef Kaczmarek zjawił się z tajemniczym pudełkiem. O zawartości nie wspomniał nic aż do zakończenia posiedzenia. Okazało się, że przywiózł ze sobą pierwszą partię soków pomidorowych przygotowanych na wodzie termalnej z ujęcia w Uniejowie. Receptura oraz same przetwory powstały w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach. Do Uniejowa przyjechały dwa rodzaje soków, które różniły się zawartością uniejowskiej solanki (50% i 83%), a co za tym idzie i zawartością soli (odpowiednio 0,29% i 0,49%). Sól jest oczywiście naturalnym składnikiem naszej wody termalnej, soki nie są dodatkowo solone, a zatem są zdrowsze od tych dostępnych obecnie na rynku.
Sok pomidorowy jest drugim „dzieckiem” współpracy gminy Uniejów z Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach. Na mocy porozumienia podpisanego pod koniec 2013 roku, pracownicy uczelni badają wodę termalną z Uniejowa pod kątem przydatności do spożycia, przetwarzania czy przechowywania. Efektem tej współpracy będzie seria produktów spożywczych i przetworów na bazie solanki. Ogromna ilość zawartych w wodzie minerałów sprawia, że końcowy produkt jest dużo zdrowszy od przetworzonego na zwykłej wodzie, poza tym, wszystkie przygotowuje się bez dodatku soli.
W ubiegłym roku Instytut zaprezentował pierwszy produkt – Ogórek Termalny z Uniejowa. Słoiki „jeździły” z pracownikami urzędu miasta i PGK Term Uniejów na targi i jarmarki produktów regionalnych, gdzie spotkały się najpierw z zaskoczeniem, bo niewiele osób spodziewało się produktu na solance z termalnego Uniejowa – miasto kojarzono raczej z kąpielami. Ale ogórki smakowały, jest wiec szansa na sukces po wprowadzeniu produktu do sprzedaży.
A jak sok pomidorowy? Bardzo ciekawy smak. Aromat pomidora jest delikatny, ale dominujący. Natomiast solanka daje całości taki jakby lekko gazowany posmak. Naprawdę ciekawe. Jak najszybciej chciałabym, żeby taki sok był dostępny w sklepie, bo chętnie poczęstuję nim rodzinę. Pochwaliłabym się także przyjaciołom – są pełni podziwu dla gminy, dla tego jak sobie radzi i jak wiele ma pomysłów na wodę. – oceniła jedna z Pań radnych po piątkowej degustacji. źródło: uniejow.pl
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu uniejow.net.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz