Zamknij

IX Uniejowski Festiwal Smaków już we wrześniu - oto propozycje restauratorów [FOTO]

14:03, 22.08.2022 Aktualizacja: 08:59, 23.08.2022

Już tylko niecałe trzy tygodnie dzielą nas od dziewiątej edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Jest to doskonały moment, aby przedstawić najważniejsze informacje dotyczące tego wydarzenia. Oto, co smacznego przygotowali restauratorzy w Uniejowie.

IX Uniejowski Festiwal Smaków. Co zjemy w Uniejowie?

IX Uniejowski Festiwal Smaków odbędzie się w dniach 10 i 11 września 2022 r. Akcja degustacyjna „Smakowite spacery po Uniejowie” trwać będzie w sobotę w godzinach 12.00-20.00, a w niedzielę w godzinach 12.00-18.00.

Do udziału w konkursie zgłosiło się dziesięć obiektów gastronomicznych, które przygotują dla uczestników łącznie siedemnaście potraw serwowanych w porcjach degustacyjnych. Wśród nich znajdzie się dziesięć dań głównych z papryką w roli głównej, a także siedem deserów na bazie czarnego bzu. Za każdą porcję trzeba będzie zapłacić 10 zł.

Oto propozycje  Restauratorów:

RESTAURACJA VARTO, UL. ZAMKOWA 1

Czardasz na swoim – Parfait z leczo, galaretka paprykowa, grillowany bekon

 

Beza na kopie – Millefeuille z kremem z czarnego bzu i mascarpone, shot z gorzkiej czekolady i nalewki z czarnego bzu

………………………………………………………………………………………………………………………………….

PAŁAC UNIEJÓW, UL, BŁ. BOGUMIŁA 50

Papryczki nadziewane kaszotto z pęczaka podane na pesto z pieczonej papryki – Kasza pęczak w formie kaszotto z cebulą, śmietaną, natką pietruszki i serem grana padano, chips ziemniaczano-paprykowy, pesto z pieczonej papryki czerwonej, cebuli, czosnku i chili.

Ekler z musem z czarnego bzu – Ekler z musem z czarnego bzu, z musem na bazie śmietany z dodatkiem czarnego bzu

………………………………………………………………………………………………………………………………….

PIZZERIA PICO BELLO, UL. SIENKIEWICZA 18a

Trzy światy z tą papryką – Papryka połączona z japońskimi grzybami nameko, makaronem z Azji oraz z polską jagnięciną

Kuzynka Białej Damy – Brownie z intensywną czekoladą, mus z czarnego bzu z bitą śmietaną z liściem mięty

………………………………………………………………………………………………………………………………….

MIKSER STREET FOOD, UL. RYNEK 5

Taco z wieprzowiną i papryką – Kukurydziana, meksykańska tortilla wypełniona farszem mięsno-warzywnym

Pączek z konfiturą z czarnego bzu i lodami waniliowymi z bekonem – Uniejowski pączek z domową konfiturą z owoców czarnego bzu, z lodami waniliowymi z karmelizowanym bekonem od Lodziarni Ochłoda

………………………………………………………………………………………………………………………………….

PRZYSTAŃ U MIKSERA, UL. BŁ. BOGUMIŁA 34 (BULWARY NADWARCIAŃSKIE)

Małże panierowane z sosem paprykowym – Mięso małży z autorską przyprawą w delikatnej panierce podawane z paprykowym sosem z dodatkiem kiszonej cytryny

Rote Grütze z kruszonką i sorbetem Hugo Spritz z syropem z kwiatów czarnego bzu – Gorące owoce z domową kruszonką podane z sorbetem na bazie Prosecco, syropu z kwiatów czarnego bzu własnej produkcji, mięty nadwarciańskiej od Lodziarni Ochłoda

………………………………………………………………………………………………………………………………….

AQUA RESTAURANT, APARTHOTEL, UL. TERMALNA 1

Pad Thai paprykowy – Makaron ryżowy ze smażonymi czterema kolorami papryki i warzywami orientalnymi w sosie słodko-ostrym

Tarta z musem z czarnego bzu – Krem waniliowy z musem z czarnego bzu w towarzystwie białej i ciemnej czekolady

………………………………………………………………………………………………………………………………….

ZAGRODA MŁYNARSKA, UL. ABP. JAKUBA ŚWINKI 1

Risotto z puree z pieczonej papryki, chorizo i parmezanem – Risotto z puree z pieczonej papryki, pudrem z papryki, papryką espellette, chorizo i parmezanem

 

Sernik z koziego sera – Sernik z koziego sera z galaretką z czarnego bzu i owocami

………………………………………………………………………………………………………………………………….

MIEJSCÓWKA, UL. TARGOWA 54

Vegańskie ravioli wypchane mixem papryk – Bezjajeczny, szpinakowy, własnoręcznie robiony makaron ravioli faszerowany wieloma paprykami: ostrą, słodką pieczoną, konserwową, wędzoną

………………………………………………………………………………………………………………………………….

KLUB NAUTILUS, UL. ZAMKOWA 5

Papryka faszerowana – Grillowana papryka faszerowana serkiem ziołowym podana z grzanką

………………………………………………………………………………………………………………………………….

MIEJSCÓWKA PIT STOP, UL. TURECKA 5

 

Rasta leczo z foccacią – Tradycyjne leczo z papryki w trzech kolorach i cukinią podaną z włoską foccacią wypiekaną w piecu opalanym drewnem

źródło: UM w Uniejowie

(materiał partnera)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%