Zamknij
REKLAMA

Śniadania w Zagrodzie i Zamku w Uniejowie – nie czekaj i zgłoś się już dziś na bezpłatne warsztaty

09.33, 21.09.2022 materiał partnera
REKLAMA

Urząd Miasta w Uniejowie zaprasza wszystkich miłośników dobrej kuchni i produktów lokalnych do udziału w dwudniowych warsztatach „Śniadanie to dobry początek dnia”, które odbędą się 1 i 2 października 2022 r. w Zagrodzie Młynarskiej i na Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich w godzinach 9.00-13.30.

Śniadania w Zagrodzie i Zamku w Uniejowie – nie czekaj i zgłoś się już dziś na bezpłatne warsztaty

Uniejów od lat promuje lokalne walory kulinarne. Co roku organizujemy wiele imprez, które korzystnie przyczyniają się do promocji Gminy Uniejów i rozwoju branży gastronomicznej.

Na początku października urząd przygotował nową propozycję dla miłośników dobrego jedzenia i lokalnych produktów – „Śniadanie to dobry początek dnia”.  Zaprasza na dwudniowe warsztaty, które odbędą się 1 i 2 października 2022 r. w Zagrodzie Młynarskiej i na Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich w godzinach 9.00-13.30. Uczestnicy dowiedzą się, jak ważną rolę odgrywają produkty lokalne w rozwoju lokalnym, a rozkoszując się pysznym śniadaniem, przekonają się, że są również doskonałym sposobem promocji.

Warsztaty pn. „Śniadania w Zagrodzie i Zamku – lokalne produkty i ginące zawody, nasze dziedzictwo kulturowe” kierujemy głównie do restauratorów, hotelarzy, przedsiębiorców, rolników, przetwórców spożywczych, producentów żywności, kół gospodyń wiejskich oraz wszystkich osób zainteresowanych z gmin Uniejów i Świnice Warckie.

[ZT]6452[/ZT]

I dzień warsztatów

W pierwszym dniu (1 października) w Zagrodzie Młynarskiej będzie można wysłuchać opowieści na temat ginących zawodów. Podczas tej podróży będzie można zajrzeć do wnętrza zabytkowego młyna. Upieczemy podpłomyki i obejrzymy oryginalny piec chlebowy. Poznamy też tajniki zawodu serowara. Będziemy mogli rozkoszować się smakiem lokalnych serów i pysznego miodu. Brzmi ciekawie? A to nie wszystko!

Gospodynie ze Świnic Warckich przygotują dla nas dwie regionalne potrawy: zalewajkę i pyrcoka. To typowe śniadanie chłopskie do dziś ma swoich fanów.

II dzień warsztatów

W drugim dniu warsztatów (2 października) przeniesiemy się do Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich. Tradycyjna kuchnia dworska w połączeniu z tradycyjnym ujęciem? Finalista programu „MasterChef”, uniejowianin z pochodzenia – Adam Kozanecki – zaprosi nasna kulinarną ucztę w stylu dworskim. Będziemy mogli uczestniczyć w przygotowaniu zupy piwnej na wędzonej słoninie z wędzonym twarogiem, skosztujemy perliczki nadziewanej podrobami i kaszą, pieczonej z sokiem wiśniowym oraz poznamy smak pierogów z nadzieniem z mięsem królika w lubczykowym bulionie. Zwiedzimy zamek, obejrzymy eksponaty i stroje. O posiłkach przygotowywanych w zamku dla rycerstwa i giermków opowie nam wieżomistrz.

Podczas kilku godzin sobotnich i niedzielnych warsztatów będzie można porozmawiać z ekspertami, wymienić doświadczenia, posmakować dań przygotowanych na bazie lokalnych produktów, a przede wszystkim przekonać się, że Uniejów kulinarnie rozkwita i zachwyca regionalnymi smakami.

Spotkajmy się, by przekonać się, jak bogatą ofertę gastronomiczną mają gminy Uniejów i Świnice Warckie, by promować to, co lokalne, z tradycją i pasją wciąż przyrządzane i podawane na nasze stoły.

Wszystkich zainteresowanych udziałem w warsztatach zapraszamy do zgłaszania się poprzez formularz dostępny tutaj.

Formularz zgłoszeniowy można przesłać zeskanowany na adres mailowy: [email protected] natomiast oryginał należy dostarczyć w dniu warsztatów lub do Urzędu Miasta w Uniejowie.

Termin składania zgłoszeń: 27.09.2022 r.

Poniżej przedstawiamy harmonogram wydarzenia:

HARMONOGRAM

Termin:

1.10 Zagroda Młynarska

2.10 Zamek Arcybiskupów Gnieźnieńskich

Program warsztatów:

9.00-9.15 przywitanie uczestników, przedstawienie prowadzących warsztaty

9.15-13.15 warsztaty kulinarne:

1.10.2022 Zagroda Młynarska (sobota)

- zwiedzanie wiatraka i pieca chlebowego

- warsztaty z pieczenia podpłomyków

- opowieści o serach, degustacja serów

- warsztaty kulinarne: śniadanie chłopskie (zalewajka i pyrcok) w wykonaniu pań ze Świnic Warckich

- degustacja, podsumowanie i pożegnanie

2.10.2022 Zamek (niedziela)

- prelekcja wieżomistrza na temat posiłków przygotowywanych w zamku dla rycerstwa i giermków

- oprowadzanie po Zamku

- warsztaty kulinarne: zupa piwna, perliczka nadziewana podrobami i kaszą, pieczona z sokiem wiśniowym – Adam Kozanecki

- wspólne lepienie pierogów z nadzieniem z mięsem królika w lubczykowym bulionie – Adam Kozanecki

- degustacja, podsumowanie i pożegnanie

Warsztaty będą realizowane w ramach projektu pn.: „Śniadanie w zagrodzie i zamku – lokalne produkty i ginące zawody, nasze dziedzictwo kulturowe” realizowany  w ramach konkursu nr 6/2022 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na wybór operacji, które będą realizowane w 2022 r. w ramach dwuletniego planu operacyjnego na lata 2022–2023.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Zobacz zagrodę młynarską w Uniejowie:
[ZT]891[/ZT]

 

(materiał partnera)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
REKLAMA
0%