Poświąteczny weekend – 22-23.04. upłynie w bardzo smakowitej atmosferze… Zapraszamy na trzecią edycję akcji degustacyjnej pod hasłem „Smakowite spacery po Uniejowie”, która odbędzie się w ramach IV Uniejowskiego Festiwalu Smaków.
Wielkimi krokami zbliża się IV Uniejowski Festiwal Smaków, a wraz z nim możliwość skosztowania aż 22 potraw festiwalowych przyrządzonych z zaangażowaniem, pomysłowością i pasją przez Uniejowskich Restauratorów – specjalnie dla wszystkich Degustatorów. W tym roku zarówno lista dań, jak i ich różnorodność znacznie się powiększyły – wprowadziliśmy bowiem dwie kategorie potraw: dania główne i desery. Do wyboru mamy łącznie 15 dań głównych, których motywem przewodnim są ryby słodkowodne oraz 7 wiosennych deserów przygotowanych z owocami i warzywami. Serwowane potrawy festiwalowe są w porcjach degustacyjnych (100-120 g) w cenie od 5-6 zł.
W tym roku na restauracyjnym szlaku spotkają Państwo znanego kucharza, urodzonego na Dominikanie, od wielu lat mieszkającego w Polsce – Carlosa Gonzáleza Tejerę. Gość Festiwalu, ekspert kulinarny będzie przewodniczącym Jury, które podda ocenie wszystkie propozycje restauracji i przyzna własną „Lilię Smakosza”. aszporty Degustatora z mapką restauracji oraz urny do wrzucania głosów dostępne będą w czasie trwania Festiwalu w każdej restauracji festiwalowej, Informacji „Term Uniejów” na basenach oraz w recepcjach: Domu Pracy Twórczej, Zamku i Zagrody Młynarskiej.
Przed wyruszeniem na podbój festiwalowych lokali warto zapoznać się z Regulaminem Degustatora, który udostępniony będzie niebawem na naszej stronie internetowej oraz w czasie festiwalu w każdej restauracji.
Celem Uniejowskiego Festiwalu Smaków jest stworzenie i wypromowanie specjalności kulinarnych gminy Uniejów, prezentacja i popularyzacja regionalnych walorów kulinarnych. Poprzez Festiwal inspirujemy miejscowych restauratorów i mieszkańców gminy do odkrywania i wprowadzania do swojego jadłospisu rodzimych produktów, tradycji i przepisów kulinarnych typowych dla naszego regionu.
Celem konkursu dla restauratorów jest integracja przedstawicieli lokalnej gastronomii, wypromowanie obiektów gastronomicznych gminy Uniejów oraz stworzenie atmosfery kreatywnej i zdrowej rywalizacji na polu oferty kulinarnej. Laureatami „Lilii Smakosza” poprzednich edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków były restauracje: Zorbas (2015 r.) i Parkowa w Uzdrowisku Uniejów Park (2016 r.).
Zdjęcia wszystkich potraw na stronie
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz