Dla kulinarnych smakoszy i wielbicieli włoskiej kuchni to nie lada wydarzenie. Do Uniejowa zawitała prawdziwa włoska pizza. Nie tylko włoska z nazwy ale przede wszystkim ze składników, z których jest przygotowywana.
”Pizza Neaopolitana”- namiot z takim napisem pojawił się na przeciwko wejścia do kompleksu basenowego w Uniejowie, gdzie można zjeść prawdziwą pizzę, według włoskiej receptury.
Wszystkie pizze są przyrządzane wyłącznie z włoskich produktów a ciasto przygotowuje się według neapolitańskiej receptury ze składników zalecanych przez Associazone Verace Pizza Nepoletana.
Wśród składników jakie można znaleźć na włoskiej - uniejowskiej pizzy są między innymi mozarella di bufala, sól morska z Trapami, ekologiczna oliwa z Sycylii, czy sos z pomidorów uprawianych na glebie wulkanicznej. Warto dodać, że pizza jest pieczona w prawdziwym piecu, opalanym drewnem.
0 0
Ja również uwielbiam włoskie dania i często zaglądam do restauracji Szkutnia w Warszawie. Polecam jeśli będziecie akurat w okolicy.