Zlew to funkcjonalna strefa kuchni, dlatego powinien być wygodny, pojemny, trwały i praktyczny, a także pasować do wnętrza. W tym artykule zgromadziliśmy informacje o tym, jak wybrać zlew do kuchni i na co warto zwracać szczególną uwagę.
Wybór odpowiedniego zlewozmywaka do kuchni to niełatwe zadanie, ponieważ trzeba wziąć pod uwagę wiele kryteriów: rozmiar, kształt, konstrukcję oraz to, z jakiego materiału jest wykonany. Od rozmiaru i kształtu komory zależy pojemność zlewu i wygoda jego użytkowania. Wybór wielkości i kształtu komory zależy od położenia zlewozmywaka, może on być narożny lub standardowy. Jeśli chodzi o kształt zlewozmywaka, to do najbardziej popularnych opcji można zaliczyć modele:
Głębokość zlewozmywaków wynosi średnio od 15 do 20 cm.
Materiał, z którego jest wykonany zlew, ma największy wpływ na jego cenę, trwałość i funkcjonalność. Zlewy ze stali nierdzewnej to najtańsza i najpopularniejsza opcja. Takie zlewozmywaki są praktyczne, dobrze znoszą wahania temperatur, są odporne na działanie chemii gospodarczej, kwasów i zasad. Dlatego w placówkach gastronomicznych prawie wszystkie elementy robocze i powierzchnie, w tym zlewy, są wykonane ze stali nierdzewnej. Wśród wad można wymienić to, że hałasują podczas mycia naczyń i są podatne na zarysowania.
Zlewy z granitu należą do segmentu cenowego „powyżej średniej”. Są produkowane z naturalnego kruszywa granitowego, piasku, dolomitu w połączeniu z żywicą poliestrową. Jakość sztucznego granitu, jego wytrzymałość i trwałość są porównywalne z naturalnym.
Zlewy z kamienia sztucznego uważamy za najlepszy wybór, ich atutem jest również to, że należą do średniej kategorii cenowej. Są to wyroby z marmuru kompozytowego, betonu polimerowego lub sztucznego kwarcu. W ich skład wchodzą żywice polimerowe, napełniacze mineralne i barwniki. Modele wyglądają stylowo, mają różnorodny kształt, design i kolor. Znaczącą zaletą kamienia sztucznego jest brak hałasu płynącego od wody.