Zamknij

Rozgrzewające menu w Browarze Wiatr

07:52, 08.12.2018 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 09:49, 25.12.2018
Jednym z hitów Browaru Wiatr jest prawdziwy burger wołowy podawany z surówką colesław oraz frytkami. Jednym z hitów Browaru Wiatr jest prawdziwy burger wołowy podawany z surówką colesław oraz frytkami.

Od kilku tygodni Browar Wiatr może pochwalić się nowym menu. Najnowsza odsłona autorskiego menu szefa kuchni to szeroka oferta potraw rozgrzewających, zaskakujących formą i niezwykłym bogactwem smaków. Co nowego znajdziemy w karcie browaru?

Karta Browaru Wiatr, który działa w Uniejowie od kwietnia 2016 roku, mimo że zmienia się w zależności od sezonu, zawiera w swojej stałej ofercie sprawdzone, cenione przez gości przystawki i potrawy. I tak wśród nich znaleźć można tatar wołowy przygotowywany z wołowiny specjalnie selekcjonowanej rasy Simental, schab wieprzowy panierowany w pysznej panierce panko ze znakomitą kapustą zasmażaną czy podawaną z oliwą pizzę na cienkim cieście we włoskim stylu.

Co nowego zjemy w Browarze Wiatr?

Jednak sprawdzone i często wybierane przez gości browaru pozycje to tylko niewielka część menu. Wraz z nastaniem jesieni wśród propozycji kuchni lokalu pojawiły się nowe, zaskakujące smaki, których nigdzie w okolicy nie znajdziemy. Poza oryginalnymi smakami, browar zaskakuje również formą podania swoich potraw.


DŁUGO MARYNOWANA GOLONKA W MIODZIE SPADZIOWYM Z DUŻĄ ILOŚCIĄ CIEMNEGO PIWA I ODPOWIEDNIO DOBRANYCH PRZYPRAW.

,,Nowe menu okazało się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Dania zaproponowane przez naszego Szefa Kuchni są naprawdę wyjątkowe, co najlepiej potwierdzają opinie naszych gości.  Karta zbiera naprawdę świetne recenzje. Widać, że mamy mnóstwo gości, którzy wracają i doceniają kunszt dań i klimat miejsca. Pozycje, jakie osobiście polecam to krem z kukurydzy, tatar wołowy, sałatka z krewetkami, polędwica wołowa oraz golonka wieprzowa'' – podsumowuje  kelner Browaru Wiatr.

Wśród nowych aromatycznych potraw warto zwrócić uwagę na krem z kukurydzy, który przygotowywany w prosty i klasyczny sposób, ale podawany z prażonymi migdałami oraz oliwą ziołową, stanowi niezwykle smaczne połączenie.

Osoby, które lubią ostre, rozgrzewające zupy mogą wybrać kolejną nowość browaru: bulion tajski - gotowany równie długo jak klasyczny rosół - na kilku gatunkach mięs z dodatkiem dużej ilości trawy cytrynowej, liści kaffiru, chilli i kolendry. Zupa wykańczana jest sosem rybnym, sojowym i słodkim chilli oraz  podawana z orientalnymi warzywami, kurczakiem oraz nudlami z dużą ilością kolendry i szczypiorku.


              BULION TAJSKI I PYSZNY KREM Z KUKURYDZY TO NOWE POZYCJE MENU.

Szef kuchni Browaru Wiatr postawił na prostotę i oryginalne smaki – w menu znajdziemy więc papardelle z borowikami, czyli polskimi grzybami podlewanymi podczas smażenia białym winem, wykańczanymi słodką śmietanką i oliwą truflową oraz krewetki w kilku odsłonach. Nowością są także krewetki w cieście ziemniaczanym,  zawinięte w spiralki ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu, podawane z salsą mango z dodatkiem sosu sweet chilli i kolendry. Dla miłośników bardziej południowej kuchni w karcie znalazły się natomiast krewetki po hiszpańsku,  które są smażone na naturalnym tłuszczu wytopionym z kiełbasy chorizo wraz z jej kawałkami, czosnkiem, chilli, świeżymi pomidorkami koktajlowymi, natką pietruszki i kolendrą.


              KREWETKI W CIEŚCIE ZIEMNIACZANYM


              MIŁOŚNICY MAKARONÓW ZNAJDĄ W ,,BROWARZE WIATR'' KILKA NOWOŚCI.

To, że Browar Wiatr jest bardzo chętnie odwiedzany, widać po tłumach gości, którzy przyjeżdżają tutaj zjeść coś wyjątkowego, spędzić czas z przyjaciółmi w oryginalnym miejscu , które ma duszę i klimat.  

Ciekawym pomysłem jest również specjalnie skomponowane menu dziecięce oraz kącik zabaw dla najmłodszych. Wśród pozycji dla dzieciaków warto wymienić: mini burger wołowy, mini fish&chips czy uwielbiane przez dzieci nuggetsy z kurczaka.

,,Jesteśmy stałymi bywalcami Browaru Wiatr. Nowe menu bardzo pozytywnie nas zaskoczyło i już na pierwszy rzut oka widać, że w karcie zaszły duże zmiany. Wielkim zaskoczeniem była dla nas między innymi polędwica wołowa podana na gorącym kamieniu, dzięki któremu sami możemy dobrać odpowiedni dla nas stopień jej wysmażenia. To prawdziwy hit! Na deser wybraliśmy czekoladowe brownie, przyznaję że lepszego nigdy wcześniej nie jadłam! ''– mówi Joanna, która odwiedziła po raz kolejny Browar Wiatr w Uniejowie.

W nowej odsłonie karty nie zabrakło również burgera wołowego, który codziennie przygotowywany jest na miejscu z selekcjonowanego karku wołowego. Kucharze dodają do niego specjalnie przygotowaną zaprawę, która nadaje burgerom wyśmienity smak oraz soczystość. W nowym burgerze znajdziemy boczek parzony, pomidora, sałatę, piklowanego ogórka curry własnej produkcji oraz przepyszną maślaną bułkę brioszkę. Całość oczywiście podawana jest z klasyczną surówką colesław oraz frytkami.


              BURGER WOŁOWY

 

Niezwykle oryginalną i smaczną alternatywą dla hamburgera jest kolejna premierowa pozycja menu – Pulled Pork Ciabatta. To danie wywodzące się z kuchni brytyjskiej, bardzo popularne i lubiane przez wielu ludzi w Europie zawitało również do Uniejowa. To bardzo długo duszona łopatka wieprzowa, która wcześniej jest marynowana przez 24 godziny w sosie BBQ, a następnie szarpana oraz odpowiednio doprawiana zapiekanym, wędzonym serem cheddar, serwowana w ciepłej, korzennej ciabacie z aromatycznymi lekko ostrymi jabłkami oraz surówką colesław i rukolą.

Oprócz dań głównych w nowej karcie znajdziemy oczywiście również niezwykle smakowite desery. Ale o nich nie piszemy, licząc, że sami sprawdzicie jaką fantazję ma szef kuchni, jeśli chodzi o słodkości :)

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%