Zamknij

Potrawy z pokrzywy i dziczyzny. Tak wyglądały kolejne warsztaty kulinarne

09:13, 15.05.2018 Aktualizacja: 08:09, 16.05.2018
Skomentuj Na zdj. uczestnicy warsztatów w Zagrodzie Młynarskiej. Na zdj. uczestnicy warsztatów w Zagrodzie Młynarskiej.

Kolejne już warsztaty kulinarne „Czas na Smaki – Uniejów kulinarny”  odbyły się 14 maja 2018 roku w Zagrodzie Młynarskiej.  Tym razem uczestnicy pod okiem doświadczonych kucharzy gotowali m.in. dania z pokrzywy, raków i dziczyzny.

Organizatorem warsztatów jest Fundacja Inicjatyw Aktywnych Go Silver, Szkoła Podstawowa w Uniejowie oraz Urząd Miasta w Uniejowie. Podczas zajęć organizowanych w uniejowskich restauracjach, w których uczestniczą uczniowie szkoły podstawowej przygotowywane są potrawy z dziczyzny oraz inne dania, które są próbą odnalezienia lokalnych tradycji kulinarnych.


Na zdj. kierownik Zagrody Młynarskiej - Ireneusz Stańczyk, który demonstrował młodym uczestnikom metodę gotowania potraw - sous-vide.

We wczorajszych warsztatach udział wzięło pięcioro uczniów, którzy gotowali wspólnie z kucharzami - Elżbietą Rosparą oraz kierownikiem Zagrody Młynarskiej - Ireneuszem Stańczykiem.

Tym razem gotowano zupę szczawiową z pokrzywą, szyjkami rakowymi i jajkami przepiórki, sałatkę z kaczką przygotowywaną metodą sous-vide, comber z sarny, lemoniadę z jagód oraz lody z rabarbarem. 


Na zdj. jedna z potraw - sałatka z kaczką.

(M.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu uniejow.net.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%