Kolejne już warsztaty kulinarne „Czas na Smaki – Uniejów kulinarny” odbyły się 14 maja 2018 roku w Zagrodzie Młynarskiej. Tym razem uczestnicy pod okiem doświadczonych kucharzy gotowali m.in. dania z pokrzywy, raków i dziczyzny.
Organizatorem warsztatów jest Fundacja Inicjatyw Aktywnych Go Silver, Szkoła Podstawowa w Uniejowie oraz Urząd Miasta w Uniejowie. Podczas zajęć organizowanych w uniejowskich restauracjach, w których uczestniczą uczniowie szkoły podstawowej przygotowywane są potrawy z dziczyzny oraz inne dania, które są próbą odnalezienia lokalnych tradycji kulinarnych.
Na zdj. kierownik Zagrody Młynarskiej - Ireneusz Stańczyk, który demonstrował młodym uczestnikom metodę gotowania potraw - sous-vide.
We wczorajszych warsztatach udział wzięło pięcioro uczniów, którzy gotowali wspólnie z kucharzami - Elżbietą Rosparą oraz kierownikiem Zagrody Młynarskiej - Ireneuszem Stańczykiem.
Tym razem gotowano zupę szczawiową z pokrzywą, szyjkami rakowymi i jajkami przepiórki, sałatkę z kaczką przygotowywaną metodą sous-vide, comber z sarny, lemoniadę z jagód oraz lody z rabarbarem.
Na zdj. jedna z potraw - sałatka z kaczką.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu uniejow.net.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz