III edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Drobiu, odbywa się 23 i 24 sierpnia 2025 r. w Uniejowie. W niedzielę w sąsiedztwie kompleksu Term Uniejów organizowana jest impreza plenerowa, którą zakończą koncerty.
III Festiwal Drobiu trwa w Uniejowie. Degustacje, atrakcje i koncerty [FOTO]
[FOTORELACJANOWA]2348[/FOTORELACJANOWA]
W sobotę w Aparthotelu Termy Uniejów odbywała się prestiżowa konferencja branżowa, podczas której eksperci omawiali kluczowe wyzwania i innowacje w produkcji drobiarskiej. Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń, nawiązania współpracy oraz poznania najnowszych trendów w sektorze.
W niedzielę z kolei odbywa się otwarta impreza plenerowa. W strefie targowej wystawcy prezentują nowoczesne maszyny i urządzenia wspierające rozwój branży drobiarskiej.
Równocześnie z częścią targową odbywa się impreza plenerowa, której, jak zaznaczają organizatorzy, celem jest podnoszenie świadomości polskich konsumentów na temat walorów i jakości mięsa drobiowego.
W konkursie kulinarnym dla KGW biorą udział koła z Ostrowska i Zielenia. Wszystkie koła gotują zupy z pupletami, kotlety de volaille i sałatki z kurczakiem. Po prezentacji dania są degustowane przez widzów.
Panie z Ostrowska przygotowały m.in. zupę ogórkową na wodzie termalnej z Uniejowa.
W programie znalazły się popisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich, które pod okiem uznanych szefów kuchni Braci Budnik pochwalą się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, łącząc tradycyjne przepisy z nowoczesnymi trendami. To także okazja do degustacji dań przez osoby, które odwiedzą wydarzenie.
Na najmłodszych czeka także bezpłatna strefa z atrakcjami dla najmłodszych.
Wydarzenie uświetnią koncerty Universe, ROXANNE Roxette Tribute i Andrzeja Piasecznego.
Organizatorem Ogólnopolskiego Festiwalu Drobiu jest Stowarzyszenie Innowatorów Wsi będące ogólnokrajową organizacją zrzeszającą producentów rolnych i przetwórców produktów rolno-spożywczych.