Przedostatni weekend wakacji zapowiada się w Uniejowie wyjątkowo atrakcyjnie. Dosłownie każdy znajdzie tu coś dla siebie. W naszej propozycji, oprócz aspektu rozrywkowego, pokażemy Wam, w jaki sposób kultywujemy regionalne tradycje kulinarne, dbamy o o zachowanie oryginalnego smaku i charakteru potraw przygotowanych z lokalnych produktów, podkreślających walory naszego regionu.
22 i 23 sierpnia zapraszamy Was na siódmą edycję Uniejowskiego Festiwalu Smaków. W konkursie o „Lilię Smakosza 2020”, a także tytuł „Najbardziej Apetycznego Miejsca VII Uniejowskiego Festiwalu Smaków 2020”, uczestniczyć będzie 12 restauracji. W tym roku spróbujecie 12 dań głównych na bazie lub z dodatkiem grzybów leśnych oraz 10 deserów na bazie lub z dodatkiem śliwek. Jak zawsze będą one serwowane w porcjach degustacyjnych, a zapłacicie za nie od 5 zł do 6 zł.
O tym, które z 12 restauracji zostaną nagrodzone „Lilią Smakosza” zdecyduje Komisja z udziałem gości specjalnych (ale o tym później), która po spróbowaniu wszystkich dań i deserów, sumą punktów wyłoni zdobywców I, II i III miejsca, może dodatkowo przyznać wyróżnienia, jeśli uzna to za zasadne.
Kolejnymi Jurorami jesteście Wy sami – uczestnicy Festiwalu, którzy skosztują, a następnie ocenią regulaminową ilość dań i deserów, wypełnią przygotowaną w tym celu kartę (Paszport Degustatora) i wrzucą ją do jednej z urn, dostępnych we wszystkich lokalach festiwalowych. Restauracja, która w oddanych, prawidłowo wypełnionych Paszportach zbierze najwięcej Waszych głosów zostanie nagrodzona tytułem „Najbardziej Apetycznego Miejsca VII Uniejowskiego Festiwalu Smaków 2020”, a wy za udział w naszym kulinarnym wydarzeniu weźmiecie udział w losowaniu nagród.
Po pierwsze, powinniście zaopatrzyć się w Paszport Degustatora, który będzie dostępny we wszystkich lokalach biorących udział w Festiwalu w czasie jego trwania (listę restauracji wraz z opisem proponowanych dań i deserów znajdziecie TUTAJ). Paszport to karta do głosowania i przewodnik po wydarzeniu w jednym. Znajdziecie w nim mapę z lokalizacją restauracji, listę festiwalowych propozycji wraz z miejscem na Wasz głos i pieczątkę od kelnera, a także garść praktycznych informacji jak prawidłowo go wypełnić.
W każdej kategorii (danie główne i deser) możecie wybrać jedną, dwie lub maksymalnie 3 potrawy – w Paszportach postawcie przy ich nazwach znak X. Aby Wasze głosy były ważne, a Paszporty mogły wziąć udział w losowaniu nagród, jakie dla Was przygotowujemy, musicie zakupić co najmniej 5 z 12 festiwalowych dań głównych i/lub co najmniej 5 z 10 deserów – fakt ten potwierdzi Wam podpisem i pieczątką kelner lub właściciel restauracji. Za każdą zamówioną jedną potrawę otrzymacie jedną pieczątkę.
Dodatkowo, osoba, która w ważnym Paszporcie Degustatora zgromadzi największą liczbę pieczątek potwierdzających zamówienie przez nią festiwalowych potraw, otrzyma nagrodę specjalną, jaką jest obiad dla dwóch osób w dowolnie wybranej przez siebie festiwalowej restauracji.
W Paszporcie Degustatora wymagane jest podanie danych osobowych i kontaktowych osoby pełnoletniej wraz z podpisem osoby pełnoletniej – Paszporty wypełnione przez osoby nieletnie, zawierające dane osoby nieletniej i podpisane imieniem i nazwiskiem osoby nieletniej nie uprawniają Degustatora do odbioru nagrody.
Wypełniony Paszport Degustatora należy wrzucić do urny konkursowej wyłącznie w czasie trwania akcji degustacyjnej „Smakowite spacery po Uniejowie” (w sobotę w godz. 12:00-20:00 oraz w niedzielę w godz. 12:00-18:00). Urny znajdziecie w każdej festiwalowej restauracji.
Wszystkie informacje dotyczące akcji degustacyjnej VII Uniejowskiego Festiwalu Smaków zawarte są w Regulaminie dla Degustatorów.
Gościem specjalnym tegorocznej edycji Festiwalu Smaków, a jednocześnie przewodniczącą Komisji konkursowej, będzie Anna Pastuszka-Zańczak, znana Wam z programów Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia oraz Pytanie na Śniadanie. Jej ciekawe przepisy na łatwe i szybkie dania, które przygotować może dosłownie każdy, obserwować można na kanale o nazwie „Do SchrupAnia” na YouTube.
W działaniach Komisji konkursowej silnym wsparciem dla pani Ani będzie artysta, w którym płynie prawdziwie góralska krew – Jan Trebunia-Tutka. Muzyk, choć nie jest specjalistą w dziedzinie gastronomii, uwielbia gotować. Ponadto od dzieciństwa delektował się specjałami regionalnej kuchni góralskiej, która nie dość, że jest znakomita i niepowtarzalna, to tylko dzięki ręce gaździny ma również specyficzny, „prawdziwy” smak.
Tak niesamowity duet z pewnością stanie na wysokości zadania i spośród wszystkich festiwalowych dań wskaże te, które zasługują na miano najsmaczniejszej potrawy VII Uniejowskiego Festiwalu Smaków.
Na koniec mamy do Was ogromną prośbę. Kiedy będziecie już gościć w uniejowskich restauracjach, pamiętajcie o tym, że ten rok jest dla nas wszystkich wyjątkowo trudny. Prosimy, abyście pamiętali o wszelkich zasadach, które zadbają o bezpieczeństwo każdego z Was: dezynfekujcie ręce przy wejściu na teren lokalu, utrzymujcie 2-metrową odległość pomiędzy osobami stojącymi w kolejce, a przy jednym stoliku siadajcie tylko z najbliższą rodziną. Wasze bezpieczeństwo w głównej mierze zależy przecież od Was samych.
A.Ol.
Brzydulka22:29, 18.08.2020
Nastepna impreza która z góry jest ustawiona. Wygraja te same lokale co w tamtym roku. I niech komisja wie ze boczniak nie jest grzybem leśnym
Ewa22:36, 18.08.2020
Komisja z gminy najedza się. Wielki urzędniczki i radni najedza się a ludzia każą płacić. Oszustwo.
2 1
Oszustwo? A kto kogo oszukuje, bo nie rozumiem. Wyjaśnij Ewa swój tok myślenia.