Zamknij
REKLAMA

„Śniadanie to dobry początek'', czyli warsztaty w Zagrodzie Młynarskiej w Uniejowie

15.31, 01.10.2022 . Aktualizacja: 12.15, 02.10.2022
REKLAMA

Dwudniowe warsztaty „Śniadanie to dobry początek dnia” odbywają się 1 i 2 października 2022 roku w Uniejowie. W sobotę uczestnicy spotkali się w Zagrodzie Młynarskiej, gdzie odbyły się m.in. warsztaty kulinarne, zwiedzanie wiatraka oraz warsztaty z pieczenia podpłomyków.

Warsztaty w Zagrodzie Młynarskiej w Uniejowie, czyli „Śniadanie to dobry początek 

[FOTORELACJA]1434[/FOTORELACJA]

Warsztaty pn. „Śniadania w Zagrodzie i Zamku – lokalne produkty i ginące zawody, nasze dziedzictwo kulturowe” kierowane są głównie do restauratorów, hotelarzy, przedsiębiorców, rolników, przetwórców spożywczych, producentów żywności, kół gospodyń wiejskich oraz wszystkich osób zainteresowanych z gmin UniejówŚwinice Warckie.

,,Uniejów od lat promuje lokalne walory kulinarne. Co roku organizujemy wiele imprez, które korzystnie przyczyniają się do promocji Gminy Uniejów i rozwoju branży gastronomicznej. Na początku października przygotowaliśmy nową propozycję dla miłośników dobrego jedzenia i lokalnych produktów – „Śniadanie to dobry początek dnia”.  Zaprosiliśmy na dwudniowe warsztaty, które odbywają się 1 i 2 października 2022 r. w Zagrodzie Młynarskiej i na Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich. Uczestnicy dowiedzą się, jak ważną rolę odgrywają produkty lokalne w rozwoju lokalnym, a rozkoszując się pysznym śniadaniem, przekonają się, że są również doskonałym sposobem promocji - mówi Agnieszka Olczyk z działu promocji Urzędu Miasta w Uniejowie.

Pierwszego dnia warsztatów, które odbywały się w Zagrodzie Młynarskiej można było wysłuchać opowieści na temat ginących zawodów. Można było w towarzystwie przewodnika Filipa Tomaszewskiego zajrzeć do wnętrza zabytkowego młyna, wziąć udział w pieczeniu podpłomyków i obejrzeć oryginalny piec chlebowy.


Na zdjęciu Król Kartofel ze Świnic Warckich.

Podczas spotkania można było poznać również tajniki zawodu serowara, które przedstawił Przemysław Rajski  z serowarni ,,Czarna Owca" w Uniejowie oraz poznać smak lokalnych serów.

Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Świnic Warckich przygotowały w zagrodowej stodole dwie regionalne pyszne potrawy, chłopskie śniadanie: zalewajkę i pyrcoka. 


W biesiadny nastrój podczas warsztatów uczestników wprowadził Zespół Śpiewaczy Świniczanki.

W niedzielę uczestnicy warsztatów spotkają się w zamku w Uniejowie, gdzie Finalista programu „MasterChef”, uniejowianin z pochodzenia – Adam Kozanecki – zaprosi nasna kulinarną ucztę w stylu dworskim.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
REKLAMA
0%