Zamknij

Najpopularniejsze przyprawy w Polsce

. + 11:22, 10.02.2023 Aktualizacja: 11:25, 10.02.2023
rawpixel.com rawpixel.com

Przyprawy i zioła to nieodłączny element polskiej kuchni. Dzięki nim dania zyskują doskonały smak i aromat. Te małe dodatki robią naprawdę wielką różnicę. Polacy chętnie sięgają po przyprawy w kuchni. Szczególnie te dobrze znane. Ma je w domu praktycznie każdy z nas. Mimo, że coraz chętniej sięgamy też po egzotyczne przyprawy, nie zapominamy o sprawdzonych klasykach.

Klasyka, czyli pieprz i sól

Sól i pieprz to jedne z tych przypraw, które znajdziemy w każdej kuchni. Są one bardzo popularne i pasują do większości potraw. Jeśli chodzi o sól, warto sięgnąć po sól morską lub himalajską. Zawierają one więcej składników mineralnych, korzystnych dla ludzkiego organizmu. W przypadku pieprzu króluje oczywiście najmocniejszy w smaku, pieprz czarny. W sklepie z przyprawami znajdziemy też inne rodzaje: pieprz Cayenne, zielony, czy biały.

Inne popularne przyprawy

Oczywistym jest, że każdy preferuje trochę inne przyprawy. Jest jednak lista popularnych, które zawiera niemal każda domowa zielarnia. Świetnie smakują, a do tego zawierają wiele cennych składników. Oto one:

  • Oregano – ma intensywny smak i aromat. Doskonale pasuje do mięsa oraz warzyw.
  • Rozmaryn – dodaje lekko drzewnego aromatu. Pasuje do mięs, w szczególności do kurczaka. Dobrze wpływa na trawienie.
  • Bazylia – bardzo popularna i aromatyczna przyprawa. Pasuje do warzyw, serów, sałatek. 
  • Papryka słodka – doskonała do mięs i warzyw. Nadaje lekko słodki smak i piękny kolor.
  • Chilli – idealna dla fanów pikantnych smaków. Dodaje potrawom charakteru, rozgrzewa, wpływa pozytywnie na metabolizm.
  • Majeranek – ta aromatyczna przyprawa w Polsce chętnie dodawana jest do zup i dań mięsnych.
  • Lubczyk – bez tej przyprawy Polakom ciężko wyobrazić sobie rosół.
  • Koper – bardzo aromatyczny, wspomaga trawienie. Pasuje do ziemniaków, ryb, sosów i dań z warzywami.
  • Czosnek – bardzo lubiana przyprawa w Polsce. Ma mocny aromat i charakterystyczny smak. Chętnie dodawany do bardzo wielu potraw mięsnych i warzywnych.
  • Ziele angielskie – zazwyczaj występuje w formie wysuszonych jagód. Jego słodko-ostry smak sprawia, że dodawane jest to przetworów, dań mięsnych, zup i sosów.

Jakie przyprawy wybrać?

Tworząc swoją własną, domową zielarnię, powinniśmy kupić takie przyprawy, które nam smakują. Większość z nich ma mnóstwo korzystnych właściwości zdrowotnych, dlatego dobrze, jeśli staną się normalnym elementem diety. Zarówno te najbardziej popularne, jak i egzotyczne będą dobrym wyborem. W sklepie z przyprawami ciekawą alternatywą są też różnego rodzaju mieszanki. Jeśli nie wiemy jaką przyprawę wybrać, możemy kupić kompozycję dedykowaną do mięs, ryb, gulaszy, sałatek. Zwracajmy przy tym uwagę, aby zioła były dobrej jakości. Unikajmy sztucznych dodatków. Zioła same w sobie mają głęboki smak i aromat. Ulepszacze są więc zbędne. O czym jeszcze warto pamiętać? Gotowanie to zabawa! Próbowanie różnych smaków, eksperymenty. Dobrze mieć więc w swojej kuchni te sprawdzone i popularne przyprawy, a także wciąż szukać nowych smaków.

 

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%