Przyprawy i zioła to nieodłączny element polskiej kuchni. Dzięki nim dania zyskują doskonały smak i aromat. Te małe dodatki robią naprawdę wielką różnicę. Polacy chętnie sięgają po przyprawy w kuchni. Szczególnie te dobrze znane. Ma je w domu praktycznie każdy z nas. Mimo, że coraz chętniej sięgamy też po egzotyczne przyprawy, nie zapominamy o sprawdzonych klasykach.
Sól i pieprz to jedne z tych przypraw, które znajdziemy w każdej kuchni. Są one bardzo popularne i pasują do większości potraw. Jeśli chodzi o sól, warto sięgnąć po sól morską lub himalajską. Zawierają one więcej składników mineralnych, korzystnych dla ludzkiego organizmu. W przypadku pieprzu króluje oczywiście najmocniejszy w smaku, pieprz czarny. W sklepie z przyprawami znajdziemy też inne rodzaje: pieprz Cayenne, zielony, czy biały.
Oczywistym jest, że każdy preferuje trochę inne przyprawy. Jest jednak lista popularnych, które zawiera niemal każda domowa zielarnia. Świetnie smakują, a do tego zawierają wiele cennych składników. Oto one:
Jakie przyprawy wybrać?
Tworząc swoją własną, domową zielarnię, powinniśmy kupić takie przyprawy, które nam smakują. Większość z nich ma mnóstwo korzystnych właściwości zdrowotnych, dlatego dobrze, jeśli staną się normalnym elementem diety. Zarówno te najbardziej popularne, jak i egzotyczne będą dobrym wyborem. W sklepie z przyprawami ciekawą alternatywą są też różnego rodzaju mieszanki. Jeśli nie wiemy jaką przyprawę wybrać, możemy kupić kompozycję dedykowaną do mięs, ryb, gulaszy, sałatek. Zwracajmy przy tym uwagę, aby zioła były dobrej jakości. Unikajmy sztucznych dodatków. Zioła same w sobie mają głęboki smak i aromat. Ulepszacze są więc zbędne. O czym jeszcze warto pamiętać? Gotowanie to zabawa! Próbowanie różnych smaków, eksperymenty. Dobrze mieć więc w swojej kuchni te sprawdzone i popularne przyprawy, a także wciąż szukać nowych smaków.