Już niedługo Dzień Św. Marcina, który zwyczajowo obchodzi się jedząc rogale świętomarcińskie oraz potrawy z gęsiny. Czerpiąc inspiracje z tej tradycji, Restauracja Herbowa w Uniejowie przygotowała wyjątkowe menu degustacyjne, w którym znajdziemy wyjątkowe potrawy z gęsiną w roli głównej.
11 listopada w Uniejowie można świętować również kulinarnie! Wyjątkowe menu w Herbowej
Dania z menu, które przygotowała Restauracja Herbowa w Uniejowie będzie można skosztować od 11 do 12 listopada 2023 r. w godzinach otwarcia Restauracji.
Wyjątkowymi daniami będzie się można rozkoszować w klimatycznych wnętrzach restauracji, która mieści się w Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich. Przez dwa dni weekendu warto odwiedzić Uniejów i Restaurację Herbową, gdzie w specjalnym menu degustacyjnym znajdziemy m.in. półgęsek wędzony, rosół z gęsi oraz roladę z gęsi faszerowaną żołądkami.
Oczywiście nie zabraknie deseru, obowiązkowego w tych dniach Rogala Świętomarcińskiego w wydaniu uniejowskiej zamkowej restauracji.
Gęsina na Marcina to nie tylko pyszne danie, ale także tradycja, która sięga średniowiecza. Legenda głosi, że święty Marcin, który znany jest ze swojej dobroci, ukrywał się przed wysłannikami papieża, aby uniknąć objęcia funkcji biskupa. Gęsi, które wypatrzyły go w jego kryjówce, zdradziły go gęganiem. W związku z tym gęsina stała się symbolem św. Marcina i od tego czasu jest podawana w jego dniu.
Zapraszamy do Restauracji Herbowej na Zamku w Uniejowie. W weekend listopadowy restauracja będzie czynna w godzinach:
sobota 11 listopada 2023 – 12.00 – 20.00
niedziela 12 listopada 2023 – 12.00 - 18.00