Białko kazeinowe oraz białko serwatkowe to podstawowe białko mleka krowiego. Kazeina ze względu na swoje właściwości stosowana jest dość powszechnie jako suplement diety dla sportowców. To najczęściej kazeina micelarna wykazująca optymalne działanie. Co cechuje kazeinę, w jaki sposób wpływa na organizm ludzki? Sprawdź najważniejsze informacje o kazeinie i zadecyduj, czy wprowadzisz ją jako suplement diety.
Popularne w diecie mleko krowie oraz jego przetwory zawierają dwie podstawowe frakcje białek - białka kazeinowe oraz białka serwatkowe. Kazeina wapniowa albo kazeina micelarna pozyskiwana jest najczęściej z odtłuszczonego pasteryzowanego mleka. Używa się jej nie tylko do produkcji odżywek białkowych - znalazła także szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.
Kazeina micelarna to niemal czysta postać kazeiny. Właściwości kazeiny związane z jakością biologiczną wskazują na bardzo dobry profil aminokwasowy - zawiera aminokwasy niezbędne dla organizmu ludzkiego. Kazeina wapniowa występuje w postaci miceli, które wpływają na stopniowe uwalnianie aminokwasów do organizmu, dostarczając jednocześnie cennego wapnia. Jest to jednak najmniej popularna forma kazeiny. Kazeina micelarna powstaje w drodze długiego procesu technologicznego umożliwiającego uzyskanie niemal czystego białka, ze śladowymi ilościami laktozy.
Produkty spożywcze, w których występuje kazeina, są dość powszechne w diecie. Jednak działanie kazeiny często wykorzystywane jest w roli suplementu diety. Kazeina to wolno trawione białko. Może dzięki temu:
- powodować uczucie sytości przez dłuższy czas,
- pomagać w niwelowaniu procesu rozpadu masy mięśniowej w czasie snu,
- zmniejszać uczucie głodu.
Dodatkowe informacje o kazeinie znajdziesz w artykule https://ostrovit.com/pl/blog/kazeina-co-warto-o-niej-wiedziec-1643196937.html. Kazeina wyróżnia się również tym, że ma wysoki poziom wchłaniania aminokwasów, które są odpowiedzialne za szybkie budowanie masy mięśniowej.
Kazeina zawiera glutaminę, która jest aminokwasem wspierającym odporność organizmu. Warto jednak pamiętać, że białko mleka krowiego, w tym także kazeina należy do najczęstszych alergenów pokarmowych. Przyjmowanie kazeiny, podobnie jak spożywanie mleka, może powodować objawy alergii pokarmowej, dolegliwości ze strony układu pokarmowego czy ze strony układu oddechowego, na przykład nieżyt nosa czy nawet zaburzenia oddychania. Zbyt duża dawka kazeiny może zatem wywoływać reakcje alergiczne i przyczyniać się do występowania alergii krzyżowych.
Kazeina wspiera proces budowy masy mięśniowej, pomaga również zahamować proces rozpadu masy mięśniowej - ma właściwości antykataboliczne. Jednak stosowanie kazeiny może mieć również pozytywny wpływ na zdrowie - wiąże się ją między innymi z regulowaniem ciśnienia krwi czy obniżaniem poziomu trójglicerydów.
Warto zaznaczyć, że kazeina może wykazywać również właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne. Odpowiednia dobowa dawka kazeiny może mieć również pozytywny wpływ na odchudzanie i proces redukcji tkanki tłuszczowej. Przeciwwskazaniem na stosowanie suplementów z tym białkiem jest przede wszystkim alergia na kazeinę.