Zamknij

Czytasz etykiety produktów spożywczych? Na co należy zwracać uwagę i jak bezpiecznie przygotować posiłki? [WIDEO]

11:20, 29.03.2023 . Aktualizacja: 11:22, 29.03.2023

Aż 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu. Na co należy zwracać uwagę? Jak bezpiecznie przygotowywać posiłki?

- Kiedy idziemy na zakupy i czytamy etykiety, sprawdzamy czym karmimy organizm, to przekłada się nasze zdrowie, siłę witalną i odporność – mówi w materiale filmowym ???? ??????? – ??????????????. 

Jesteś tym, co jesz! To, co wybierzesz podczas zakupów – znajdzie się na Twoim talerzu i trafi do Twojego ciała. Czytaj etykiety na produktach spożywczych, poznaj zasady bezpiecznego przygotowywania i łączenia potraw.

„Najlepiej spożyć przed..." dotyczy jakości żywności. Jeśli zachowasz właściwe warunki przechowywania, po wskazanej dacie żywność może mieć inne walory smakowe i konsystencję. Ale nie musisz jej wyrzucać, gdy tylko minął ten termin!

„Należy spożyć do..." dotyczy bezpieczeństwa żywności. Po upływie wskazanej daty żywność jest nieprzydatna do spożycia. Może zaszkodzić Twojemu zdrowiu.


źródłol: Akademia NFZ

Bezpieczne przygotowywanie żywności w 5 krokach – według Światowej Organizacji Zdrowia

Zachowaj czystość

Myj ręce, zanim dotkniesz jedzenia i gdy przygotowujesz posiłki.

Myj i dezynfekuj sprzęty, których używasz do przygotowywania posiłków.

Chroń kuchnię przed owadami, szkodnikami i innymi zwierzętami.

Oddziel produkty surowe od gotowanych

Oddziel surowe mięso i owoce morza od innych produktów spożywczych.

Używaj do obróbki surowej żywności oddzielnych noży i desek do krojenia.

Przechowuj przygotowane jedzenie i surowe produkty w oddzielnych pojemnikach.

Gotuj dokładnie

Dokładnie gotuj żywność, zwłaszcza czerwone mięso, drób, jajka i owoce morza.

Doprowadzaj do wrzenia potrawy takie jak zupy i gulasze, aby upewnić się, że osiągnęły 70°C.

Dokładnie podgrzewaj ugotowane wcześniej jedzenie.

Przechowuj żywność w bezpiecznych temperaturach

Nie pozostawiaj gotowanego jedzenia w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny.

Schładzaj wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty niezwłocznie po przygotowaniu (najlepiej poniżej 5°C).

Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej.

Używaj bezpiecznej wody i produktów

Myj owoce i warzywa, zwłaszcza gdy jesz je na surowo.

Nie jedz żywności po upływie terminu ważności.

Czytaj etykiety!

Zrezygnuj z produktów, które mają długą listę składników. Im krótszy skład – tym lepszy.

*  Zapoznaj się z tabelą wartości odżywczej.

* Unikaj produktów, w których cukier jest na początku składu. Im składnik wyżej, tym jest go więcej.

* Unikaj cukru również pod innymi nazwami: sacharoza, fruktoza, glukoza, galaktoza, maltoza, syrop glukozowy, miód, karmel.

*  Wybieraj produkty, w których cukier jest zastąpiony stewią, ksylitolem, erytrolem.

*  Unikaj produktów wysoko przetworzonych, takich jak dania w proszku lub w słoikach.

 

Dobre i złe połączenia na talerzu:

ŁĄCZ Marchewkę z masłem, by lepiej wchłaniać witaminy A, D, E i K. Czerwone mięso z papryką lub natką pietruszki, bo towarzystwo witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza. Zupę szczawiową z jajkiem, ponieważ wapń z jajka neutralizuje kwas szczawiowy. Kapustę i groch z kminkiem i majerankiem – dzięki temu unikniesz bólu brzucha i uczucia pełności.

 

NIE ŁĄCZ! Pomidora i ogórka – świeży ogórek zawiera enzym askorbinazę, która negatywnie wpływa na witaminę C zawartą w pomidorze. Kawy, herbaty i nabiału – kawa oraz herbata zawierają teiny oraz garbniki. Mogą one negatywnie wpłynąć na przyswajanie z pożywienia m.in. wapnia. Owoce z innymi posiłkami – zjadaj je osobno, 2 godziny przed posiłkami lub 2 godziny po nich.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%