Aż 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu. Na co należy zwracać uwagę? Jak bezpiecznie przygotowywać posiłki?
- Kiedy idziemy na zakupy i czytamy etykiety, sprawdzamy czym karmimy organizm, to przekłada się nasze zdrowie, siłę witalną i odporność – mówi w materiale filmowym ???? ??????? – ??????????????.
Jesteś tym, co jesz! To, co wybierzesz podczas zakupów – znajdzie się na Twoim talerzu i trafi do Twojego ciała. Czytaj etykiety na produktach spożywczych, poznaj zasady bezpiecznego przygotowywania i łączenia potraw.
„Najlepiej spożyć przed..." dotyczy jakości żywności. Jeśli zachowasz właściwe warunki przechowywania, po wskazanej dacie żywność może mieć inne walory smakowe i konsystencję. Ale nie musisz jej wyrzucać, gdy tylko minął ten termin!
„Należy spożyć do..." dotyczy bezpieczeństwa żywności. Po upływie wskazanej daty żywność jest nieprzydatna do spożycia. Może zaszkodzić Twojemu zdrowiu.
Bezpieczne przygotowywanie żywności w 5 krokach – według Światowej Organizacji Zdrowia
Zachowaj czystość
Myj ręce, zanim dotkniesz jedzenia i gdy przygotowujesz posiłki.
Myj i dezynfekuj sprzęty, których używasz do przygotowywania posiłków.
Chroń kuchnię przed owadami, szkodnikami i innymi zwierzętami.
Oddziel produkty surowe od gotowanych
Oddziel surowe mięso i owoce morza od innych produktów spożywczych.
Używaj do obróbki surowej żywności oddzielnych noży i desek do krojenia.
Przechowuj przygotowane jedzenie i surowe produkty w oddzielnych pojemnikach.
Gotuj dokładnie
Dokładnie gotuj żywność, zwłaszcza czerwone mięso, drób, jajka i owoce morza.
Doprowadzaj do wrzenia potrawy takie jak zupy i gulasze, aby upewnić się, że osiągnęły 70°C.
Dokładnie podgrzewaj ugotowane wcześniej jedzenie.
Przechowuj żywność w bezpiecznych temperaturach
Nie pozostawiaj gotowanego jedzenia w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny.
Schładzaj wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty niezwłocznie po przygotowaniu (najlepiej poniżej 5°C).
Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej.
Używaj bezpiecznej wody i produktów
Myj owoce i warzywa, zwłaszcza gdy jesz je na surowo.
Nie jedz żywności po upływie terminu ważności.
Czytaj etykiety!
Zrezygnuj z produktów, które mają długą listę składników. Im krótszy skład – tym lepszy.
* Zapoznaj się z tabelą wartości odżywczej.
* Unikaj produktów, w których cukier jest na początku składu. Im składnik wyżej, tym jest go więcej.
* Unikaj cukru również pod innymi nazwami: sacharoza, fruktoza, glukoza, galaktoza, maltoza, syrop glukozowy, miód, karmel.
* Wybieraj produkty, w których cukier jest zastąpiony stewią, ksylitolem, erytrolem.
* Unikaj produktów wysoko przetworzonych, takich jak dania w proszku lub w słoikach.
Dobre i złe połączenia na talerzu:
ŁĄCZ Marchewkę z masłem, by lepiej wchłaniać witaminy A, D, E i K. Czerwone mięso z papryką lub natką pietruszki, bo towarzystwo witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza. Zupę szczawiową z jajkiem, ponieważ wapń z jajka neutralizuje kwas szczawiowy. Kapustę i groch z kminkiem i majerankiem – dzięki temu unikniesz bólu brzucha i uczucia pełności.
NIE ŁĄCZ! Pomidora i ogórka – świeży ogórek zawiera enzym askorbinazę, która negatywnie wpływa na witaminę C zawartą w pomidorze. Kawy, herbaty i nabiału – kawa oraz herbata zawierają teiny oraz garbniki. Mogą one negatywnie wpłynąć na przyswajanie z pożywienia m.in. wapnia. Owoce z innymi posiłkami – zjadaj je osobno, 2 godziny przed posiłkami lub 2 godziny po nich.