Zamknij

Winnica Uniejów – białe, różowe i czerwone – co działo się podczas festiwalu?

materiał partnera 06:02, 11.08.2025 Aktualizacja: 06:55, 11.08.2025

W sobotę, 9 sierpnia, Uniejów stał się miejscem wyjątkowego wydarzenia kulturalnego – festiwalu „Winnica Uniejów: białe, różowe i czerwone”, który przyciągnął mieszkańców, turystów oraz miłośników lokalnych tradycji i dziedzictwa kulinarnego. Festiwal stanowił okazję do zaprezentowania bogactwa polskiego winiarstwa, ze szczególnym uwzględnieniem działalności regionalnych producentów.

Sercem festiwalu były spotkania z winiarzami, które odbyły się w niezwykłej scenerii – w murach Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich, gdzie odbywały się rozmowy z winiarzami, prezentacje i degustacje. To właśnie tutaj uczestnicy mogli spróbować trunków pochodzących z winnic z całej Polski, poznając różnorodność i bogactwo krajowej produkcji – od lekkich białych, przez aromatyczne różowe, po pełne charakteru czerwone.

W ramach festiwalu zrealizowano cykl czterech masterclassów poświęconych tematyce winiarskiej, traktowanej jako zjawisko kulturowe, społeczne i rolnicze. Spotkania poprowadzili uznani eksperci – dr Katarzyna Korzeń oraz Maciej Nowicki – którzy nie tylko dzielili się wiedzą, ale także opowiadali historie stojące za butelkami i regionami winiarskimi. Spotkania miały na celu poszerzanie wiedzy, rozwijanie kompetencji kulturowych oraz wspieranie świadomego uczestnictwa w życiu społecznym i kulturalnym.

Wyjątkowym punktem dnia były zajęcia jogi w winnicy, zorganizowane w scenerii tarasów rozciągających się nad rzeką Wartą. W otoczeniu winorośli, z widokiem na spokojny nurt rzeki i szumem liści w tle, uczestnicy mogli zrelaksować ciało i umysł, łącząc ruch z harmonią przyrody.

Na osoby uczestniczące w ćwiczeniach czekała kulinarna niespodzianka – specjalnie przygotowane przez Andrzeja Rubaja z Wytwórni Ciszy wegańskie dania kuchni indyjskiej: Shahi Paneer – indyjski serek w aromatycznym sosie pomidorowo-śmietanowym, Daal Tarkari – tradycyjna indyjska grochówka z warzywami,Halava – deser z kaszy manny, mleka, masła, karmelu i pomarańczy.

Dla wszystkich gości przygotowano również strefę food, w której serwowano aromatyczną kawę, wyborne słodkości oraz dania z grilla – idealne dopełnienie winiarskich degustacji i długich rozmów w plenerze. Ponadto, podczas festiwalu można było spróbować serów oraz lokalnych wędlin, które uzupełniły ofertę kulinarną wydarzenia.

Teren wokół zamku przemienił się w strefę chillout + kids & fun – pełną leżaków, stolików, muzyki na żywo oraz przestrzeni do relaksu. Najmłodsi uczestnicy mogli korzystać z zabaw i kreatywnych animacji, dzięki którym całe rodziny cieszyły się wspólnym czasem w swobodnej, wakacyjnej atmosferze. Muzycznym akcentem wydarzenia był występ Mariusza Ambrożuka, którego gra na akordeonie nadała wydarzeniu wyjątkowego charakteru.

„Winnica Uniejów – białe, różowe i czerwone” to wydarzenie, które łączy zamiłowanie do lokalnych tradycji, gościnności i piękna uniejowskich krajobrazów. To spotkanie ludzi ceniących dobry smak, bliskość natury i wspólne przeżywanie wyjątkowych chwil.

Organizatorem wydarzenia było P.G.K. Termy Uniejów, przy współpracy z: Urządem Miasta w Uniejowie,Geotermią Uniejów im. Stanisława Olasa Sp. z o.o., Restauracją Herbową, Miejsko-Gminną Biblioteką Publiczną w Uniejowie, Miejsko-Gminnym Ośrodkiem Kultury w Uniejowie, Zamkiem Uniejów oraz Domem Pracy Twórczej.

A.Ol.

 

 

 

(materiał partnera)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%