W weekend 13-14 kwietnia wystartuje bowiem wyczekiwane przez cały rok wydarzenie kulinarne – VI Uniejowski Festiwal Smaków. Te dwa wiosenne dni przeniosą nas w prawdziwie kulinarną podróż i będą świetną okazją, by delektować się smakiem festiwalowych potraw w tutejszych restauracjach. W sobotę (13.04.) w godzinach 12.00-20.00 oraz w niedzielę (14.04.) od 12.00 do 18.00 trwać będzie akcja degustacyjna pod hasłem „Smakowite spacery po Uniejowie”.
Udział w Festiwalu Smaków integruje i inspiruje tutejszych restauratorów, daje równe szanse promocji obiektów gastronomicznych, stwarza atmosferę kreatywnej i zdrowej rywalizacji na polu oferty kulinarnej. To wyjątkowa impreza, odbywająca się z udziałem regionalnych producentów oraz lokalnych i tradycyjnych specjałów.
Wcześniejsze edycje festiwalu proponowały już potrawy z sera koziego, były też ryby słodkowodne, warzywa i owoce. W roku ubiegłym postawiliśmy na Ogórka Termalnego z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek.
W tegorocznej odsłonie Festiwalu udział weźmie aż 14 restauracji. Zaprezentują one dania oparte na połączeniu prostoty i oryginalności. W daniach głównych królować będą ziemniaki, a w deserach jabłka. Wszystkiete produkty pochodzić będą prosto od lokalnych producentów. Dania dostępne będą w wielkości porcji degustacyjnej (100-120 g) i kosztować będą 5 lub 6 zł.
Kwietniowy weekend zapowiada się wyśmienicie! Oto czym kusić nas będą festiwalowe restauracje...
Danie główne: „Uniejowski ziemniak w mundurku”
Ziemniaczki w mundurkach, zapiekane z farszem na bazie gęsich podrobów, podawane z gęstą śmietanką. 6zł (120 g)
Deser: „Szarlotka z nadwarciańskich sadów”
Specjalność szefowej kuchni Gościńca „Nad Wartą”. Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, przełożone dużą ilością musu jabłkowego na bazie owoców z uniejowskich sadów. 6 zł (120 g)
Danie główne: „Kugel ziemniaczany”
Kugel ziemniaczany z boczkiem, ogórek uniejowski z koperkiem, chips z puree ziemniaczanego , twarożek z musztardą francuską. 6 zł (120 g)
Deser: „Kompresowane jabłko”
Kompresowane jabłko z poziomkami, kruszonka z pieczonej białej czekolady, lody jabłkowo-śmietankowe, szkło jadalne, oliwa dyniowa, chips jabłko. 6 zł (120 g)
Danie główne: „Puree z uniejowskich ziemniaków z chipsem z bekonu”
Puree ziemniaczano – selerowe na sosie cytrynowym z grillowaną sałatą rzymską i chipsem z bekonu. 6 zł (120 g)
Deser: Sambuk z uniejowskich jabłek”
Mus z pieczonego jabłka z uniejowskiego ogrodu w asyście migdałów i cynamonu. 5 zł (100 g)
Danie główne: „Faszerowany ziemniak z ogniska”
Młode ziemniaki z ogniska, podwędzany twaróg uniejowski, casserole, pstrąg wędzony na ciepło, chips z ziemniaka, oliwa truflowa. 6 zł (120 g)
Deser: „Terrina jabłkowa”
Terrina jabłkowa, parfait z kopru włoskiego, financier cynamonowy, jogurt, sos limonkowo-jabłkowy ze złotem, beza jogurtowa, puree z jabłka granny smith, puder z buraka ćwikłowego. 6 zł (120 g)
Danie główne: „Kartacze z Zagrody”
Kartacze ziemniaczane z mięsem na kapuście kiszonej zasmażanej. 6 zł (120 g)
Deser: „Jabłko z uniejowskim miodem w cieście”
Jabłko skąpane w miodzie lipowym, zapieczone w cieście francuskim, przyprawione cynamonem. 6 zł (120 g)
Danie główne: „Placuszki od Rejenta z Uniejowa”
Placuszki ziemniaczane w niecodziennej odsłonie, podawane na słodko z powidłami śliwkowymi. 6 zł (120 g)
Deser: „Nadwarciańskie krążki”
Zapiekane krążki jabłek, ukryte w delikatnie chrupiącym cieście. 6 zł (120 g)
Danie główne: „Ziemniak po uniejowsku”
Delikatne kotleciki z czosnkiem, od uniejowskiego rolnika. Smak ziemniaków wzbogacać będzie sos z leśnych grzybów oraz żółta fasola z pietruszką. 5 zł (120 g)
Deser: „Płonące naleśniki z jabłkiem”
Puszyste naleśniki z prażonymi jabłkami, oblane czekoladą, flambirowane na Państwa oczach. 5 zł (120 g)
Danie główne: „Rycerskie doznanie”
Ziemniaczany devolay z jajkiem przepiórczym z sosem tatarskim na bazie ogórka termalnego. 6 zł (120 g)
Deser: „Legendarna pokusa”
Słodka kula z musem jabłkowym na szarlotkowym biszkopcie, w towarzystwie sorbetu i karmelizowanego jabłka. 6 zł (120 g)
Danie główne: „Placki ziemniaczane z sosem grzybowym”
Głównym składnikiem są starte na tarce surowe ziemniaki od okolicznych dostawców, z dodatkiem przypraw, podawane z sosem grzybowym z leśnych grzybów. 6 zł (120 g)
Deser: „Szarlotka na ciepło”
Szarlotka z chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością jabłek. 6 zł (120 g)
Danie główne: „Pierś w borowikach”
Pierś z kurczaka w sosie borowikowo-śmietanowym, podawana z pieczonymi ziemniakami oraz buraczkami. 6 zł (120 g)
Deser: „Nadwarciański przysmak jabłkowy”
Prażone jabłka z cynamonem, przekładane bitą śmietaną z serem mascarpone. Górna warstwa składa się z musu malinowego oraz pokruszonych biszkoptów. 5 zł (120 g)
Danie główne: „Gołąbek ziemniaczany z sosem pomidorowym i chipsem z bekonu”
Kapusta włoska nadziewana farszem z ziemniaków i bekonu, polana sosem pomidorowym, serwowana z chipsem z bekonu. 5 zł (120 g)
Danie główne: „Zapiekanka ziemniaczana”
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i cukinią, podawana na ciepło. 5 zł (120 g)
Danie główne: „ Kartacz termalny”
Kartacz z regionalnych ziemniaków, nadziewany farszem mięsnym w sosie grzybowym. 6 zł (120 g)
Danie główne: „Duet doskonały”
Faszerowana rolada ziemniaczana, podawana z kapustą zasmażaną i sosem. 6 zł (120 g)
Dania przedstawione na zdjęciach i ich opisy prezentują się znakomicie i nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że każdy, kto przyłączy się do festiwalu, delektować się będzie smakiem najbardziej wybornych potraw.
Zasady VI Festiwalu Smaków pozostają bez zmian. W trakcie jego trwania należy zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora. Będą one dostępne w sobotę i niedzielę w każdej restauracji uczestniczącej w Festiwalu Smaków 2019, w Punkcie Informacji „Term Uniejów” na basenach oraz w recepcjach hoteli: Domu Pracy Twórczej, Zamku i Zagrody Młynarskiej.
Za zamówioną w restauracji potrawę festiwalową Degustator otrzyma pieczątkę potwierdzającą skosztowanie dania. Pamiętać należy, że 1 zamówiona potrawa to 1 pieczątka. Aby oddać ważny głos, a tym samym wziąć udział w losowaniu nagród, trzeba spróbować i ocenić co najmniej 6 z 14 dań głównych i co najmniej 4 spośród 10 deserów.
Głosując na najsmaczniejsze potrawy dajemy restauracjom szansę na otrzymanie tytułu „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2019” oraz zdobycie nagrody, jaką jest „Lilia Smakosza”.
Dania których restauracji zachwycą podniebienia Degustatorów tym razem? O tym przekonamy się już niebawem…
Pliki do pobrania:
Regulamin dla degustatorów
Paszport degustatora wzór
materiał partnera
1 0
Świetna ta impreza. Co roku przyjeżdżamy z Łodzi i kosztujemy w lokalach jedzonko. Fajne dania się szykują w tym roku
2 0
Hotel***Browar Wiatr wizualnie w tym roku deklasuje wszystkich.Zapowiada sie ciekawie i smacznie. Ciekawe czy bedzie smacznie:)
nie mozemy sie doczekac
0 0
parę dań na prawdę super pomysł. Pyrka to świetny produkt :D
0 0
Dlaczego Restauracja Parkowa nie wystawiła deseru???Miałem nadzięję,że deser też wystawią a tak nie będę się fatygował żeby spróbować tylko jedną potrawę festiwalową u nich...