W ramach drugiej edycji Marki Lokalnej „Smak wsi” LGD Prym rozdała certyfikaty. Cztery z nich trafiły do Uniejowa - do Domu Pracy Twórczej, Zagrody Młynarskiej oraz Serowarni Czarna Owca.
Jak smakuje wieś? Na to pytanie szukała odpowiedzi Kapituła Smaku WSI odwiedzając gminy Aleksandrów Łódzki, Dalików, Konstantynów Łódzki, Lutomiersk, Parzęczew, Świnice Warckie, Uniejów, Wartkowice, Zgierz oraz Poddębice i Pęczniew, będące członkami lokalnych grup działania: LGD „PRYM” lub RLGD „Z Ikrą”. Komisja szukała wyjątkowych smaków, usług i obiektów, którymi można się pochwalić i wrócić wspomnieniami do czasów dzieciństwa - informuje na swojej stronie internetowe Urząd Miasta w Uniejowie.
Inicjatorem akcji jest Lokalna Grupa Działania „PRYM” z siedzibą w Parzęczewie, która ze środków unijnych realizuje projekt pn.: „Marka lokalna szansą rozwoju regionu”. Jego ideą jest wspieranie regionów wykorzystujących lokalne dziedzictwo kulturalne, historyczne i przyrodnicze, aby rozwijać i promować to, co jest najlepsze na danym terenie. Stąd pomysł, aby spróbować zbudować lokalną markę certyfikowaną nazwą „Smak wsi przetrwał w naszych produktach”.
Tegoroczną edycję rozstrzygnięto podczas Nocy Świętojańskiej w Dzierżąznej. Rozdano kilkanaście certyfikatów – cztery z nich trafiły do Gminy Uniejów.
Wyróżniania otrzymały:
Dom Pracy Twórczej w kategorii: usługa noclegowa, Zagroda Młynarska – w kategorii: usługa noclegowa i usługa gastronomiczna oraz Serowarnia Czarna Owca – w kategorii produkt spożywczy – jogurt kozi z wsadem z kwiatu czarnego bzu.
Fot. UM w Uniejowie.
[ZT]5929[/ZT]
[ZT]5825[/ZT]
[ZT]5978[/ZT]