Dwudniowe warsztaty „Śniadanie to dobry początek dnia” zorganizowano w weekend 1 i 2 października 2022 roku w Uniejowie. W sobotę uczestnicy spotkali się w Zagrodzie Młynarskiej, gdzie odbyły się m.in. warsztaty kulinarne, zwiedzanie wiatraka oraz warsztaty z pieczenia podpłomyków. Z kolei w niedzielę w zamku w Uniejowie, finalista programu „MasterChef”, uniejowianin z pochodzenia – Adam Kozanecki – zaprosił na kulinarną ucztę w stylu dworskim, a Jędrzej Kałużny i Angelika Wochna oprowadzali uczestników zajęć po najciekawszych zamkowych miejscach.
[FOTORELACJA]1435[/FOTORELACJA]
Warsztaty pn. „Śniadania w Zagrodzie i Zamku – lokalne produkty i ginące zawody, nasze dziedzictwo kulturowe” to dwudniowe warsztaty, w których udział wzięli m.in. uczestnicy z gmin Uniejów i Świnice Warckie.
[ZT]6511[/ZT]
Drugiego dnia warsztatów uczestnicy spotkali się w Restauracji Herbowa na uniejowskim zamku, gdzie Adam Kozanecki przygotował zupę piwną i perliczki nadziewane podrobami i kaszą, pieczone z sokiem wiśniowym. Po degustacji dań przyszedł również na część warsztatową, podczas której odbywało się wspólne lepienie pierogów z nadzieniem mięsnym z królika, które podawano w lubczykowym bulionie.
[ZT]6518[/ZT]
Kolejną atrakcją tego dnia było oprowadzanie po zamku w Uniejowie. Jędrzej Kałużny i Angelika Wochna wprowadzili uczestników w średniowieczny klimat, nie tylko opowiadając historię budowli, jej historyczne przemiany i role jakie pełniła, ale także częstując miodami pitnymi oraz ciasteczkami kruchymi, które nawiązywały kształtem do średniowiecznych ciastek.
Nie zabrakło również opowieści o dawnych strojach i zwyczajach. Słuchacze mogli się również dowiedzieć, że na Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich bywał m.in. Król Kazimierz Wielki i inni wielcy władcy.